ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RIPS10153o15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Mikroekonomia
Kierunek: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Andrzej Matysiak
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Ma wiedzę o przedmiocie, metodach i funkcji nauk ekonomicznych. Zna prawa gospodarki rynkowej. Ma wiedzę o zachowaniu podmiotów gospodarczych i zależnościach między rynkami. Ma wiedzę o znaczeniu konkurencji rynkowej w gospodarce. Umiejętności: Potrafi wyjaśnić procesy zachodzące na rynkach z punktu widzenia dobrobytu społecznego. Potrafi ocenić formy konkurencji rynkowej.

Kompetencje: Jest przygotowany do aktywnego uczestnictwa w grupach społecznych realizujących projekty społeczno – ekonomiczne. Potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności

Wymagania wstępne: Znajomość podstaw matematyki i wiedzy o społeczeństwie na poziomie szkoły średniej.

Treści kształcenia: Rynek. Prawo podaży, popytu, równowaga rynkowa, elastyczność. Gospodarstwo domowe. Teoria zachowania konsumenta. Teoria produkcji. Konkurencja doskonała i niedoskonała. Równowaga przedsiębiorstwa. Alternatywne teorie przedsiębiorstwa. Równowaga konkurencyjna i elementy teorii dobrobytu. Rynki czynników produkcji.

Literatura: 1. Krugman P, Wells R. (2011), Mikroekonomia, PWN. 2. Mankiw M.G., Taylor M.P. (2009), Mikroekonomia, PWE. 3. Begg D., Fischer S., Dornbusch R. (2007), Mikroekonomia, PWE. 4. Mierzwa D. (2010), Mikro i makroekonomia. Kurs podstawowy, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego 5. Czarny B., (2011), Podstawy ekonomii, PWE

Metody oceny: Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: Przedmiot kończy się egzaminem pisemnym. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie ocen: z pisemnych sprawdzianów, z odpowiedzi ustnych, za przygotowanie prezentacji Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: Przygotowanie prezentacji Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji: Ocena przygotowania prezentacji i poziomu dyskusji.

Uwagi: