ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHN10382o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Chów i Hodowla Małych Przeżuwaczy
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 9 / 18 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. inż. Piotr Nowakowski, dr hab. inż. Robert Bodkowski, mgr inż. Katarzyna Roman
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student - W 1- ma ogólną wiedzę o pokroju i fizjologii różnych gatunków małych przeżuwaczy (owiec, kóz, lam, alpak, danieli) W2 - ma ogólną wiedzę z zakresu produkcji małych przeżuwaczy W3 - zna podstawowe technologie w produkcji małych przeżuwaczy W4 - posiada podstawową wiedzę z zakresu wytwarzania i pozyskiwania produktów pochodzących od małych przeżuwaczy – owiec, lam, kóz, alpak, danieli (mleka, mięsa, wełny, skór) Umiejętności: Student - U1 - zna zasady oraz potrafi analizować procesy biologiczne towarzyszące hodowli małych przeżuwaczy U2 - zna zasady i potrafi prowadzić chów i hodowlę małych przeżuwaczy na każdym etapie U3 - posiada umiejętność przygotowania w języku polskim prezentacji multimedialnych dotyczących rozrodu małych przeżuwaczy i innych zagadnień związanych z produkcją tej grupy zwierząt

Kompetencje: Student - K1- potrafi odpowiedzialnie obchodzić się ze zwierzętami K2 - potrafi odpowiedzialnie prowadzić produkcję owiec, kóz, lam, alpak i danieli mając świadomość właściwych warunków środowiskowych.

Wymagania wstępne: Biochemia, anatomia i fizjologia zwierząt, genetyka, podstawy żywienia zwierząt.

Treści kształcenia: Charakterystyka pokrojowa i użytkowa owiec, kóz, lam, alpak i danieli. Zasady prowadzenia pracy hodowlanej. Czynniki genetyczne i środowiskowe wpływające na poziom produkcji od owiec, kóz, lam, alpak i danieli. Warunki technologiczne i środowiskowe utrzymania zwierząt. Metody oceny okrywy włosowej od różnych gatunków małych przeżuwaczy. Projektowanie w zakresie chowu i hodowli owiec, kóz, lam, alpak i danieli.

Literatura: 1. Komosińska H., Podsiadło E.: Ssaki kopytne. PWN Warszawa, 2002. 2. Niżnikowski R.: Chów owiec. PWRiL Warszawa, 1994. 3. Patkowska-Sokoła B. (red) i wsp.: Podstawy chowu i hodowli owiec. Wyd. AR Wrocław, 2000. 4. Szeliga W.: Wybrane zagadnienia z chowu i hodowli owiec i kóz.. PWRiL Warszawa, 1998.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: Na ćwiczeniach, w oparciu o 2 sprawdziany pisemne w formie opisowej (na ocenę) oraz na podstawie bieżących postępów w nauce i aktywności (ustne wypowiedzi i zadania), zweryfikowana zostanie wiedza (W2, W4) oraz umiejętności (U1, U2, U3) i kompetencje (K1, K2) . Wiedza (W2) oraz umiejętności (U2, U3) ocenione zostaną również w oparciu o samodzielnie przygotowywaną przez studentów pracę projektową oraz prezentację multimedialną. Studentów obowiązuje obecność na ćwiczeniach (w trakcie całego semestru student może mieć tylko jedną nieobecność nie usprawiedliwioną). W przypadku nieobecności student zobowiązany jest do zaliczenia odpowiedniej części materiału w czasie konsultacji. Zaliczenie ćwiczeń następuje na podstawie średniej ocen ze sprawdzianów pisemnych oraz pracy projektowej. Zaliczenie przedmiotu: Studentów posiadających zaliczenie z ćwiczeń obowiązuje egzamin pisemny w sesji egzaminacyjnej. Wiedza (W1, W2, W3, W4) zweryfikowana zostanie na wykładach na podstawie trwającego 60 minut egzaminu (20 pytań testowych i 2 pytania otwarte). Jeśli egzamin nie zostanie zaliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie zdawać go ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym. Z egzaminu obowiązuje następująca skala ocen: 60-70% - dostateczny, 71-76% dostateczny plus, 77-85% - dobry, 86-90% - dobry plus, 91-100% - bardzo dobry.

Uwagi: