ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHN10383f15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Żywienie Zwierząt Przeżuwających
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 9 / 18 / 0
Prowadzący: dr hab. Rafał Bodarski
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student - W01- zna wartość pokarmową i zastosowanie w żywieniu przeżuwaczy podstawowych pasz objętościowych i treściwych W02 - Posiada wiedzę dotyczącą przemian zachodzących w żwaczu i ich implikacji dla praktyki żywienia przeżuwaczy W03 - Zna podstawy i zasady normowania żywienia dla różnych grup technologicznych bydła, owiec i kóz według nowoczesnych systemów żywienia zwierząt przeżuwających. Umiejętności: Student - U01 Student potrafi dobrać odpowiedni zestaw pasz dla ferm utrzymujących przeżuwacze w określonych warunkach przyrodniczo-klimatycznych U02 Umie ułożyć prawidłowe dawki pokarmowe dla zwierząt przeżuwających różnie użytkowanych posługując się nowoczesnymi normami i programami normowania żywienia przeżuwaczy U03 Potrafi dzięki zabiegom żywieniowym przeciwdziałać zagrożeniom zdrowia zwierząt przeżuwających oraz wpływać na jakość uzyskanych produktów pochodzenia zwierzęcego U04Potrafi zaprojektować, zaprezentować i uzasadnić system żywienia (dawki dla różnych grup technologicznych wg sposobu tradycyjnego, PMR lub TMR, preliminarz pasz, powierzchnię i ilość silosów, areał upraw itp.) dla ferm bydła, owiec lub kóz.

Kompetencje: Student: K01- ma świadomość zależności między jakością zastosowanych pasz i wartością pokarmową dawki, a jakością produktu zwierzęcego oraz zdrowia zwierząt i ludzi K02 - Wykazuje znajomość możliwości ograniczenia ryzyka negatywnego wpływu złego żywienia poprzez rzetelną ocenę i dobór komponentów do dawek pokarmowych dla różnych grup technologicznych zwierząt przeżuwających K03 - Rozumie konieczność ciągłego uzupełniania wiedzy z zakresu nowych zasad i metod żywienia przeżuwaczy K04 - Ma świadomość odpowiedzialności za zadania wspólnie realizowane w zespole

Wymagania wstępne: biochemia, żywienie zwierząt i paszoznawstwo, fizjologia zwierząt, produkcja roślinna

Treści kształcenia: Omówione zostaną podstawowe uwarunkowania produkcji pasz objętościowych w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta przeżuwające. Scharakteryzowane zostaną kryteria doboru odpowiednich gatunków i odmian roślin pastewnych w aspekcie potrzeb żywieniowych zwierząt przeżuwających. Wyjaśnione zostaną zależności między składem dawki pokarmowej, a funkcjonowaniem żwacza i fizjologią trawienia i wchłaniania składników pokarmowych. Zaprezentowane zostaną możliwości optymalizacji żywienia przeżuwaczy z wykorzystaniem różnych zestawów paszowych. Omówione zostaną możliwości żywieniowego przeciwdziałania zagrożenia zdrowia zwierząt oraz poprawy jakości mleka i mięsa.

Literatura: Jamroz D. (red.) Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. 3-tomowy podręcznik, PWN Warszawa, 2005. Chachułowa J. (red.) Pasze. Wyd. SGGW, Warszawa 1996. Jarrige R. (red.)Żywienie przeżuwaczy. Zalecane normy i tabele wartości pokarmowej pasz.Omnitech Press, 1993. Preś J., Bodarski R., Kinal S., Szulc T. Zasady żywienia wysoko produkcyjnych krów mlecznych. Opolskie Stowarzyszenie Doradców i WODR Łosiów, 2004. Preś J i Mordak R (red.) Wybrane elementy żywienia a problemy zdrowotne krów mlecznych. MedPharm Polska, 2010.

Metody oceny: Indywidualne zaliczenie rozwiązania zadań realizowanych na ćwiczeniach 1- 9, projekt realizowany w zespole 2-3 osobowym obejmujący ćwiczenia 10-15 – ocena projektu oraz zaangażowania w jego realizację poszczególnych studentów. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie oceny projektu oraz pisemnego kolokwium z treści wykładowych (pytania problemowe).

Uwagi: