ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: IGS10802o15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Podstawy rolnictwa, ekologii i ochrony środowiska
Kierunek: Geodezja i Kartografia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Kazimierz Chmura
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student wykazuje się znajomością terminologii z zakresu ekologii, technologii uprawy roli i roślin; zna podstawowe uwarunkowania i specyfikę produkcji rolniczej; rozumie oddziaływania między organizmami żywymi a środowiskiem nieożywionym; ma ogólną wiedzę o budowie i funkcjach życiowych podstawowych grup roślin uprawnych, zna podstawowe metody ochrony roślin; wie jakimi metodami, narzędziami posługuje się: agrotechnika, pratotechnika, organizacja gospodarstw rolnych; rozumie ideę powiązania produkcji roślinnej i zwierzęcej w gospodarstwie rolnym. Umiejętności Student rozróżnia główne gatunki roślin i zwierząt, potrafi przeprowadzić analizę warunków siedliskowych (gleba, klimat) na potrzeby produkcji roślinnej, zwierzęcej; potrafi pozyskiwać, przetwarzać i udostępniać informacje o środowisku przyrodniczo-rolniczym (terenie), jego ochronie i znajdujących się na nim obiektach rolniczych, ośrodkach gospodarczych i tp. w podstawowym zakresie; umie wskazać wyposażenie gospodarstwa rolnego oraz specyfikę i zasady bezpiecznej pracy w gospodarstwie rolnym. Kompetencje społeczne ( postawy ) Wykazuje zrozumienie zjawisk zachodzących w przyrodzie – jest świadomy odpowiedzialności za realizowane zadania i za racjonalne gospodarowanie zasobami środowiska przyrodniczego.

Kompetencje:

Wymagania wstępne:

Treści kształcenia: Środowisko przyrodnicze, podstawowe pojęcia, definicje, czynniki ekologiczne i antropogeniczne, korzystne i niekorzystne. Stan i specyfika polskiego rolnictwa, zagrożenia i ochrona, perspektywy produkcji roślinnej i zwierzęcej. Charakterystyka rolnicza i wymagania roślin uprawnych. Podstawy technologii produkcji roślinnej (zespoły uprawek, systemy uprawy, zasady nawożenia i ochrony roślin). Przyrodnicze podstawy zmianowania i projektowania płodozmianów. Gospodarka łąkowo-pastwiskowa (roślinność, użytkowanie). Podstawy produkcji zwierzęcej (pojęcia i normatywy zootechniczne, systematyka, organizacja produkcji zwierzęcej). Powiązania produkcji zwierzęcej i roślinnej (systemy żywienia, konserwowanie pasz). Systemy produkcji rolniczej (ekologiczny i inne).

Literatura: Chmura K., Rojek S. 2005. Podstawy rolnictwa. Wyd.AR Wrocław; Chmura K., Dzieżyc J., Rojek S., Trybała M. 1999. Podstawy produkcji rolniczej. Wyd.AR Wrocław; Kuczewski J., Waszkiewicz C. 1994. Mechanizacja Rolnictwa, T.II.Maszyny i urządzenia do produkcji roślinnej i zwierzęcej. Wyd.SGGW, Warszawa; Mikołajczak Z. 1974. Kwaterowe użytkowanie pastwiska. PWRiL Warszawa; Nowak L. 1997. Rolnictwo, działy wybrane. Wrocław; Jasińska Z., Kotecki A. (Praca zbiorowa) 1999. Szczegółowa uprawa roślin. Wyd.AR Wroc.; Falkowski M. (Praca zbiorowa) 1983. Łąkarstwo i gospodarka łąkowa. PWRiL Warszawa; Praca zbiorowa 1983. Nowoczesny chów zwierząt. PWRiL Warszawa; Praca zbiorowa 1982. Nowoczesna uprawa roślin. PWRiL Warszawa; Niewiadomski W. (Praca zbiorowa) 1983. Podstawy agrotechniki. PWRiL Warszawa; Praca zbiorowa 1989. Produkcja roślinna. PWRiL Warszawa; Herse J. (Praca zbiorowa) 1982. Szczegółowa uprawa roślin. PWN Warszawa; Prończuk J. 1983. Rolnicza ekologia roślin. PWRiL Warszawa; Czasopisma: Agro Serwis, Nowe Rolnictwo, Top Agrar Polska.

Metody oceny: raporty z ćwiczeń - projekt, kolokwia, egzamin

Uwagi: