ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: AGS10036o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Systemy produkcji zwierzęcej
Kierunek: Agrobiznes
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: Dr hab. Damian Knecht, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: W01 – rozróżnia systemy oraz technologie produkcji zwierzęcej [AG1_W13]. W02 – zna zasady funkcjonowania rynków rolnych związanych z produkcją zwierzęcą oraz posiada wiedzę dotyczącą marketingu na tych rynkach [AG1_W07]. W03 – posiada wiedzę z zakresu oddziaływania produkcji zwierzęcej na środowisko naturalne [AG1_W13]. W04 – charakteryzuje organizację produkcji różnych gatunków zwierząt gospodarskich [AG1_W06]. Umiejętności: U01 – potrafi dostosować system produkcji w odniesieniu do gatunku i charakteru produkcji [AG1_U06; AG1_U09]. U02 – potrafi określić skutki rozwoju różnych poziomów intensyfikacji produkcji zwierzęcej na jej opłacalność [AG1_U01]. U03 – samodzielnie dopasowuje model gospodarowania do występujących warunków rynkowych [AG1_U09]. U04 – wykazuje zdolność oceny relacji między systemami produkcji zwierzęcej oraz środowiskiem naturalnym [AG1_U06].

Kompetencje: Kompetencje: K01 – ma świadomość odpowiedzialności za zadania realizowane indywidualnie i w zespole [AG1_K01]. K02 – rozumie ideę dbałości o środowisko naturalne poprzez optymalne zasady produkcji zwierzęcej [AG1_K04]. K03 – rozumie potrzebę dokształcania się oraz zdobywania wiedzy z zakresu systemów produkcji zwierzęcej [AG1_K06]. K04 – ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności pochodzenia zwierzęcego o wysokiej jakości [AG1_K04].

Wymagania wstępne: Brak

Treści kształcenia: Zapoznanie studentów z zasadami funkcjonowania różnych systemów produkcji zwierzęcej. Przedstawienie aspektów związanych z żywieniem i technologiami produkcji poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich. Omówienie uwarunkowań ekonomicznych produkcji zwierzęcej. Przedstawienie nowych trendów w rozwoju systemów produkcji zwierzęcej.

Literatura: Szulc T. i wsp.: Chów i hodowla zwierząt, Wyd. UPWr, Wrocław, 2013. Grudniewska B. i wsp.: Hodowla i użytkowanie świń, Wyd. ART, Olsztyn, 1998. Kuczaj M.: Hodowla i użytkowanie bydła - Wymogi Prawne WPR, Wyd. UPWr, Wrocław, 2013. Jankowski J. i wsp.: Hodowla i użytkowanie drobiu, Wyd. PWRiL, Warszawa, 2012. Patkowska-Sokoła B. i wsp.: Hodowla i użytkowanie owiec, Wyd. UPWr, Wrocław, 2006.

Metody oceny: Zaliczenie przedmiotu: Łączne zaliczenie ćwiczeń i wykładów na podstawie średniej ocen uzyskanych ze sprawdzianów pisemnych obejmujących zagadnienia omawiane na ćwiczeniach i wykładach z poszczególnych działów oraz ocen z ustnych wypowiedzi w trakcie ćwiczeń. Sprawdziany trwają 20-30 min. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału.

Uwagi: