ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSN10315f15
Rok / Semestr: 2015/2016 zimowy
Nazwa: Podstawowe problemy przemysłu drobiarskiego
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 20 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Wiesław Kopeć
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student po ukończeniu kursu zna podstawową problematykę z zakresu jakości surowców drobiarskich i jajczarskich, zasad funkcjonowania przemysłu drobiarskiego, zagadnienia związane ze stanem prawnym dotyczącym uboju oraz technologii przetwarzania mięsa drobiu i jaj, ma ogólną wiedzę o metodach utrwalania surowców drobiarskich i jajczarskich, zna podstawowe terminy i definicje produktów drobiarskich, rozumie związek pomiędzy jakością surowców i produktów finalnych. Umiejętności: Po ukończeniu kursu student potrafi samodzielnie określić jakość surowców drobiarskich i jajczarskich, odnaleźć odpowiednie przepisy prawne z zakresu obrotu i przetwarzania mięsa drobiu i jaj. Posługuje się prawidłowo terminami opisującymi operacje jednostkowe w procesach technologicznych.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Student wykazuje zrozumienie zagadnień prawnych związanych z produkcją drobiarską, ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania laboratoryjne, wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt laboratoryjny – rozumie istotność przestrzegania uwarunkowań prawnych związanych ze stosowaniem substancji dodatkowych w żywności.

Wymagania wstępne: biochemia, ogólna technologia żywności, inżynieria procesowa

Treści kształcenia: Zagadnienia związane z zarządzaniem produkcją drobiu i jaj, hodowlą drobiu, technologią uboju żywca drobiowego, szczegółową charakterystyką jakościową mięsa drobiu z uwzględnieniem składu chemicznego. Procesy w przetwórstwie mięsa drobiu. Zagadnienia dotyczące obrotu surowcem jajczarskim składu chemicznego jaj i ich właściwości funkcjonalnych, podstaw przetwórstwa jajczarskiego.

Literatura: 1. Przetwórstwo mięsa drobiu. 2009. Praca zbiorowa Red. Kopeć W., Smolińska T.. Wyd. UP Wrocław. 2. Jajczarstwo. Nauka, technologia, praktyka. Red. Trziszka T., Wyd. AR Wrocław, 2000

Metody oceny: egzamin pisemny lub ustny, zaliczenie laboratorium, kolokwia

Uwagi: