ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSN10318o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Podstawy żywienia człowieka
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 20 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Ewa Piotrowska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu żywienia człowieka. Student opisuje i charakteryzuje różne grupy składników pokarmowych występujących w produktach spożywczych – identyfikuje składniki odżywcze i nieodżywcze. Student zna i tłumaczy skutki niewłaściwego odżywiania. Student, wskazuje i objaśnia podstawowe zasady racjonalnego żywienia. Student formułuje i wymienia przyczyny i efekty nieracjonalnego żywienia. Student umie wyliczyć, zdefiniować i zidentyfikować czynniki , wpływające na stan odżywienia organizmu. Student umie podsumować i zaproponować zalecenia żywieniowe w wybranych stanach chorobowych. Umiejętności: Student zna wyposażenie laboratorium analizy żywności oraz specyfikę i zasady bezpiecznej pracy z odczynnikami chemicznymi Student ma opanowane podstawowe metody oznaczania wybranych składników pokarmowych w produktach spożywczych. Student oblicza i szacuje pobranie wybranych składników pokarmowych z całodziennymi racjami pokarmowymi. Student ocenia i interpretuje uzyskane wyniki w aspekcie wpływu na organizm człowieka. Student obsługuje wybrane programy żywieniowe.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Student ma świadomość zapewniania realizacji zapotrzebowania organizmu na różne składniki pokarmowe. Student ma świadomość ważności przestrzegania zasad racjonalnego żywienia w społeczeństwie. Student wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt laboratoryjny. Ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania. Student ma świadomość postępowania zgodnie z zasadami etyki.

Wymagania wstępne: chemia żywności, biochemia, ogólna technologia żywności, mikrobiologia

Treści kształcenia: Podstawowe wiadomości o składnikach odżywczych i nieodżywczych: ich budowa chemiczna, metabolizm, zapotrzebowanie, występowanie w żywności. Charakterystyka podstawowych grup produktów spożywczych. Bilans energii i kontrola masy ciała. Zalecenia Żywieniowe. Piramida żywieniowa. Żywienie a zdrowie.

Literatura: 1. Gawęcki J., Hryniewiecki L.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu cz. I. PWN, Warszawa, 2012; 2. Hasik J., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego cz. II. PWN, Warszawa, 2010; 3. Gawęcki J.: Białka w żywności i żywieniu; Prawda o tłuszczach; Współczesna wiedza o węglowodanach, Wydawnictwo AR Poznań 1998; 4. Biernat. J. red.: „Podstawy nauki o żywieniu człowieka” , WUP Wrocław, 2009, 5. Brzozowski T. red. wyd. polskiego: Metabolizm i żywienie, Wrocław, 2012.

Metody oceny: zaliczenie ćwiczeń, egzamin pisemny

Uwagi: