ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ZJS20085f16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia
Kierunek: Zarządzanie jakością i analiza żywności
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Karolina Łoźna
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu wiedzy o środkach spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Wie jakie jest zapotrzebowanie człowieka na witaminy i składniki mineralne, omawia skutki ich niedoborów i nadmiarów w organizmie. Charakteryzuje poszczególne grupy środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Omawia korzyści jakie wynikają ze stosowania środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Posiada wiedzę o regulacjach prawnych z zakresu w/w produktów. Student zna procedury wprowadzania środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, zasady ich znakowania oraz wycofywania z rynku. Umiejętności Student potrafi określić zapotrzebowanie różnych osób na witaminy i składniki mineralne. Potrafi właściwie stosować środki spożywcze specjalnego przeznaczenia. Student potrafi zweryfikować zasadność wprowadzania środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego na rynek.

Kompetencje: Student przejawia zainteresowanie związane z funkcjonowaniem organizmu człowieka, zapotrzebowaniem na witaminy i składniki mineralne, ich rolą w organizmie oraz skutkami nadmiernego i niedostatecznego spożycia.

Wymagania wstępne: Chemia żywności

Treści kształcenia: Nauka o rodzajach, zasadach stosowania, mechanizmach działania, wskazaniach i przeciwwskazaniach, działaniach niepożądanych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, procedurach jej wprowadzania do obrotu, znakowania oraz wycofywania z rynku.

Literatura: 1. Jarosz M.: Suplementy diety a zdrowie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL , 2008 2. Gawęcki J. (red.): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2005 3. Grzymisławski M., Gawęcki J. (red.): Żywienie człowieka zdrowego i chorego, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2006 4. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, Wyd. Lek. PZWL, Warszawa, 2008 5. Inne materiały edukacyjne rozdawane studentom podczas wykładów i ćwiczeń.

Metody oceny: Zaliczenie na podstawie kolokwium

Uwagi: