ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHN10371o16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Towaroznawstwo Surowców i Produktów Pochodzenia Zwierzęcego
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 18 / 18 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. inż. Piotr Nowakowski, prof. dr hab. inż. Ewa Łukaszewicz, dr hab. inż. Adam Roman prof. nadz., dr hab. inż. Maciej Adamski prof. nadz.,
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student - W1 - ma ogólną wiedzę z zakresu wytwarzania i pozyskiwania produktów pochodzenia zwierzęcego W2 - zna podstawowe technologie w produkcji surowców zwierzęcych Umiejętności: Student - umie ocenić wartość surowców pochodzenia zwierzęcego.

Kompetencje: Student - K1 - ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za wytworzenie produktów o wysokiej jakości

Wymagania wstępne: Chów podstawowych gatunków zwierząt i pszczół.

Treści kształcenia: Właściwości produktów pochodzenia zwierzęcego (jaja, mięso, mleko, miód, skóry) i ich ocena.

Literatura: 1. Litwińczuk Z.: Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych. Wyd. UP Lublin, 2001. 2. Jurczak F.: Mleko produkcja, badania, przerób. SGGW Warszawa, 2005. 3. Prabucki J.: Pszczelarstwo. Wyd. Promocyjne „Albatros” Szczecin, 1998. 4. Trziszka T. (red.): Jajczarstwo- nauka, technologia, praktyka. Wyd. AR Wrocław, 2000. 5. Wojtacki M.: Produkty pszczele i przetwory miodowe. PWRiL Warszawa, 1988..

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: W oparciu o zajęcia laboratoryjne, 5 sprawdzianów pisemnych na ocenę po każdym bloku tematycznym (mięso, mleko, produkty pszczele, jaja, skóry) oraz bieżącą ocenę postępów w nauce i aktywność na zajęciach (wypowiedzi ustne, zadania) zweryfikowana zostanie wiedza (W1, W2), umiejętności (U1) oraz kompetencje (K1) studentów. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa (w czasie całego semestru student może mieć tylko jedną nieobecność nie usprawiedliwioną). Aby uzyskać zaliczenie z ćwiczeń student musi mieć zaliczone na pozytywną ocenę 5 bloków tematycznych (mięso, mleko, produkty pszczele, jaja, skóry), a końcową ocenę stanowić będzie średnia ze wszystkich bloków tematycznych. W przypadku niezaliczenia któregoś z bloków tematycznych student ma prawo poprawiać go u osoby prowadzącej ćwiczenia podczas konsultacji lub w innym wyznaczonym terminie. aliczenie przedmiotu: Wiedza (W1, W2) oraz umiejętności (U1) zweryfikowane zostaną na podstawie przeprowadzonego w sesji egzaminacyjnej 90 minutowego egzaminu w formie opisowej (10 pytań z 5 bloków tematycznych, po 2 pytania z każdego). Poszczególne bloki tematyczne (mięso, mleko, produkty pszczele, jaja, skóry) oceniane będą przez osoby prowadzące wykłady. W celu uzyskania zaliczenia z przedmiotu student musi uzyskać pozytywne oceny z 5 bloków tematycznych, a końcowa ocena z przedmiotu będzie średnią arytmetyczną ze wszystkich bloków tematycznych. Jeżeli student nie zaliczy któregoś z bloków tematycznych może poprawić go u osoby prowadzącej wykłady z tego bloku w trakcie konsultacji lub w innym wyznaczonym terminie. W przypadku nie przystąpienia do egzaminu lub jego nie zaliczenia student ma prawo ponownie zdawać go ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym.

Uwagi: