ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: IPS10033o16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Podstawy rolnictwa i ekologii
Kierunek: Gospodarka Przestrzenna
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Kazimierz Chmura, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Definiuje podstawowe pojęcia z zakresu ekologii i środowiska produkcji rolniczej; ma ogólna wiedzę o wzajemnych zależnościach i oddziaływaniach miedzy składowymi ekosystemów; zna podstawy prowadzenia działalności rolniczej w dopasowaniu do warunków siedliska; rozpoznaje gatunki roślin uprawnych. Umiejętności: Potrafi określić wzajemne zależności miedzy zastanymi warunkami siedliska a wymaganiami roślin; wskazać przyczyny (naturalne, antropogeniczne) powodujące zmiany w siedlisku; umie zastosować właściwe kryteria doboru roślin rolniczych do warunków siedliska; potrafi zaproponować podstawowe zabiegi agrotechniczne zapewniające optymalne warunki rozwoju roślin.

Kompetencje: Kompetencje społeczne ( postawy ): Wykazuje zrozumienie zjawisk występujących w przyrodzie; ma świadomość odpowiedzialności za racjonalne gospodarowanie zasobami przyrody.

Wymagania wstępne: brak

Treści kształcenia: Podstawy ekologii, siedlisko, ekologia roślin. Oddziaływania między gatunkami, różnorodność gatunkowa.. Zmiany w środowisku przyrodniczym, sukcesja. Ochronna przyrody. Środowisko produkcji rolniczej. Działy produkcji rolniczej, roślinna, zwierzęca, łąkowo-pastwiskowa. Powiązania produkcji roślinnej i zwierzęcej. Gospodarowanie wodą. Podstawy agrotechniki. Gospodarka płodozmianowa. Charakterystyka roślin uprawnych.

Literatura: Krebs Ch. 1997. Ekologia. PWN Warszawa Kershaw K.A. 1978. Ilościowa i dynamiczna ekologia roślin. PWN Warszawa Richling A., Solon J. 1998. Ekologia krajobrazu. PWN Warszawa Faliński J. B. 2001. Przewodnik do długoterminowych badań ekologicznych. PWN Warszawa Nowak L. 1997. Rolnictwo. Działy wybrane. AR Wrocław Chmura K., Rojek S, Trybała M.1997. Technologia produkcji rolniczej. AR Wrocław

Metody oceny: zaliczenie ćwiczeń-projektów, kolokwia, zaliczenie przedmiotu

Uwagi: