ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS20175o16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Innowacyjne rozwiązania w produkcji etanolu
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 60 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Joanna Kawa-Rygielska, prof. nadzw., dr inż. Joanna Chmielewska, dr inż. Zbigniew Janiszyn, dr inż. Barbara
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student rozróżnia i charakteryzuje typowe i niekonwencjonalne surowce stosowane w przemysłach fermentacyjnych; wymienia nowoczesne kierunki rozwoju gorzelnictwa; zna możliwości obniżenia kosztów i intensyfikacji produkcji etanolu oraz zastosowania odpowiednich do tych celów mikroorganizmów; wskazuje sposoby zagospodarowania surowców odpadowych do otrzymywania bioetanolu z udziałem innych, niż Saccharomyces cerevisiae, drobnoustrojów; zna zasady bilansowania procesu fermentacji etanolowej; opisuje proces pod względem kinetycznym; posiada wiedzę z zakresu klasycznych oraz nowych rozwiązań w technologii wybranych napojów alkoholowych. Umiejętności Student ocenia przydatność surowców gorzelniczych do intensywnej produkcji etanolu; projektuje proces technologiczny spełniający kryteria procesu: wydajnego, energooszczędnego i bezodpadowego; ocenia wpływ warunków intensywnej produkcji etanolu na cechy drożdży gorzelniczych; dobiera odpowiednie mikroorganizmy do surowców gorzelniczych, oblicza wydajność procesu fermentacji; sporządza bilans cieplny procesu; dobiera model kinetyczny procesu; klasyfikuje napoje alkoholowe; rozpoznaje podstawowe komponenty napojów, wskazuje i opisuje charakterystyczne cechy napoju danego typu.

Kompetencje: Student jest uwrażliwiony na poszukiwanie alternatywnych, niskokosztowych rozwiązań w przemysłach fermentacyjnych; rozumie jakie znaczenie ma aktywna postawa w pracy zespołowej; jest zdolny do wyrażania własnych ocen; jest przygotowany do współodpowiedzialności za podejmowane zadania.

Wymagania wstępne: Biochemia, mikrobiologia, technologia fermentacji

Treści kształcenia: Zagadnienia intensyfikacji produkcji etanolu. Technologie VHG, SSF. Fermentacja etanolowa pod obniżonym ciśnieniem. Unieruchomione komórki drożdży w produkcji etanolu. Niekonwencjonalne surowce do produkcji etanolu. Inne, niż Saccharomyces cerevisiae, mikroorganizmy do produkcji etanolu. Podstawy kinetyki procesów fermentacyjnych. Trendy w technologii piw specjalnych, win gronowych, napojów alkoholowych naturalnych, napojów spirytusowych.

Literatura: 1. Biotechnology, Reed G., Verlagchemie 1983. 2. Yeast Biotechnology, (eds) Berry D.R., Russel I., Stewart G.G., Allen & Unwin, London 1987. 3. Yeast Sugar Metabolism, Genetics, Biotechnology and Application, (eds) Zimmerman F.K., Entian K.D., Technomic Publishing Company Inc., 1997. 4. Nonconventional Yeasts in Biotechnology , ed. Wolf K. , Springer-Verlag, Berlin & Heidelberg 1996. 5. Fermented Beverage Production, (eds) Lea A.G.H., Piggott J.R., Plenum Publishers, New York 2003. 6. Technologia wódek, Cieślak J., Lasik H, WNT, W-wa 1979. 7. Szewczyk K.W. : Bilansowanie i kinetyka procesów biochemicznych Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej. Warszawa 2005. 8. Podstawy biotechnologii przemysłowe. Praca zbiorowa. Red. Bednarski W. Wyd. WNT. Warszawa 2007. 9. Ledakowicz S. : Inżynieria biochemiczna. Wyd. WNT. Warszawa 2011. 10. Appl. Microbiol. Biotechnol., Appl. Environ. Microbiol., Appl. Biochem. Biotechnol., Enzyme Mikrob. Technol., Biotechnol. Bioeng., Crit. Reviews Biotechn., J. Inst. Brew., Przem. Ferm. i Ow.-Warz., Agro-Przemysł, Rynki Alkoholowe.

Metody oceny: Egzamin ustny lub pisemny

Uwagi: