ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS20179f16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Biokataliza w produkcji żywności
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Wojciech Łaba
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna możliwości wykorzystania egzo- i endogennych enzymów do otrzymywania żywności tradycyjnej i funkcjonalnej; zna kierunki zastosowania preparatów enzymatycznych w różnych gałęziach przemysłu spożywczego; analizuje wpływ modyfikacji składników żywności na ich właściwości funkcjonalne, technologiczne, organoleptyczne i zdrowotne; przewiduje możliwości modyfikowania białek i polisacharydów; szacuje celowość enzymatycznej modyfikacji składników żywności. Umiejętności: Student opracowuje nowy produkt żywnościowy lub modyfikuje tradycyjny; weryfikuje obróbkę technologiczną, z zachowaniem aktywności enzymów lub ich denaturacją; opracowuje sposoby aplikacji różnych biokatalizatorów; projektuje biokatalityczne otrzymywanie wybranych składników żywności o różnych funkcjach biologicznych; projektuje schemat enzymatycznej modyfikacji składników żywności w celu poprawy ich cech funkcjonalnych, technologicznych, organoleptycznych i zdrowotnych.

Kompetencje: Wykazuje zrozumienie ważnej funkcji enzymów w produkcji żywności. Ma świadomość możliwości polepszenia jej walorów zdrowotnych. Rozumie potrzebę ciągłego kształcenia.

Wymagania wstępne: biochemia, enzymologia, mikrobiologia ogólna

Treści kształcenia: 1. Kierunki i możliwości wykorzystania biokatalizy w produkcji żywności. 2. Modyfikacja składników żywności; żywność funkcjonalna. 3. Modyfikacja białkowych składników żywności z udziałem proteaz, oksydoreduktaz i izomeraz. 4. Kształtowanie właściwości funkcjonalnych białek; proteoliza. 5. Wykorzystanie reakcji plasteinowania do modyfikacji białek. 6. Enzymy w przemyśle mleczarskim. 7. Bioaktywne peptydy. 8. Wykorzystanie transglutaminazy w modyfikacji składników żywności. 9. Zastosowanie biokatalizy w browarnictwie.

Literatura: 1. Enzymatyczna modyfikacja składników żywności. Praca zbior. pod red. Kołakowski E., Bednarski W., Bielecki S., Wydawnictwo A.R. w Szczecinie, 2005; 2. Enzyme biocatalysis, Principles and applications, Ed. Illanes A., Springer Science, 2008; 3. Enzymes in Food Technology, Second edition, Ed. R.J. Whitehurst and M. van Oort, Blackwell Publishing Ltd., 2010; 4. Biotechnologia żywności, Bednarski W., Reps A., WNT, Warszawa, 2000.

Metody oceny: Egzamin pisemny

Uwagi: