ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS20187f16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Flawonoidy w biotechnologii, farmacji i przemyśle spożywczym
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Edyta Kostrzewa-Susłow
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student wskazuje zależności miedzy strukturą związku flawonoidowego, a jego właściwościami. Charakteryzuje rolę związków flawonoidowych zarówno w organizmach roślinnych, jak i zwierzęcych. Umiejętności Student pojektuje biokatalizowane reakcje związków flawonoidowych i weryfikuje je pod kątem uzyskania nowych pochodnych o interesujących właściwościach biologicznych.

Kompetencje: Student posiada świadomość dobroczynnej mocy związków flawonoidowych w walce z chorobami cywilizacyjnymi

Wymagania wstępne: Chemia organiczna, biochemia

Treści kształcenia: Budowa i klasyfikacja flawonoidów. Rola flawonoidów w organizmach roślinnych. Właściwości biologiczne flawonoidów. Struktura a właściwości przeciwutleniające. Przyswajanie i metabolizm związków flawonoidowych. Mikrobiologiczne i enzymatyczne transformacje flawonoidów. Flawonoidy nie występujące w przyrodzie, ich właściwości i zastosowanie. Związki kompleksowe bioflawonoidów i ich pochodnych z jonami metali. Flawonoidy jako nutraceutyki.

Literatura: 1.Di Carlo G., Mascolo N., Izzo A.A., Capasso F. (1999) Flavonoids: old and new aspects of a class of natural therapeutic drugs. Life Science, 65, 4, 337-353. 2.Harborne J.B. (1988) The Flavonoids, Chapman and Hall, London, 1988. 3.Harborne J.B.(1997) Ekologia biochemiczna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 1997. 4.Harborne J.B., Baxter H. (1999) The Handbook of Natural Flavonoids, John Wiley & Sons, Chichester, 1999. 5.Kączkowski J. (1993) Biochemia roślin, tom 2, PWN, Warszawa, 1993.

Metody oceny: Egzamin pisemny

Uwagi: