ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RRSS10046o16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Chów i hodowla zwierząt
Kierunek: Rolnictwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: dr hab. Marian Kuczaj, prof. nadzw. UP
Język: polski


Efekty kształcenia: Student w czasie kursu nabywa wiedzę teoretyczną oraz umiejętności praktyczne umożliwiające zarządzanie stadem, organizację chowu i pracy hodowlanej w fermie zwierząt gospodarskich oraz zna nowoczesne technologie produkcji zwierzęcej i metody oceny jakości surowców zwierzęcych w świetle wymogów Unii Europejskiej.

Kompetencje: Kończenie kursu umożliwia samodzielne prowadzenie gospodarstwa o profilu „produkcja zwierzęca” w warunkach rynkowych Unii Europejskiej, a także podjęcie pracy w instytucjach i firmach działających w otoczeniu rolnictwa i ferm zwierzęcych.

Wymagania wstępne: Ogólna hodowla zwierząt gospodarskich.

Treści kształcenia: Rasy i typy użytkowe zwierząt gospodarskich, organizacja chowu i hodowli zwierząt w fermie, systemy utrzymania zwierząt, nowoczesne technologie produkcji mleka, mięsa, wełny i jaj, ocena jakości produktów zwierzęcych, standardy higieniczne, dobrostan zwierząt oraz ochrona środowiska w produkcji zwierzęcej, znakowanie i identyfikacja zwierząt w świetle uregulowań prawnych Unii Europejskiej.

Literatura: 1. Szulc i wsp. (2005): Chów i hodowla zwierząt. Wyd. AR Wroc., Nr ISBN 83-89189-77-1. 2. Kuczaj M. (2007): Hodowla bydła i produkcja mleka, Wyd. II, Nr ISBN 83-917716-0-1. 3. Czasopisma: Biuletyn Informacyjny MRiRW, Medycyna Wet., Przegl. Hod., Top Agrar. 4. Internet: www.agroinfo.pl, www.arr.gov.pl, www.arimr.gov.pl, www.mrr.gov.pl.

Metody oceny: Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń, zasób wiedzy do zaliczenia: 70%.

Uwagi: