ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ZJS10012o16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Grafika inżynierska
Kierunek: Zarządzanie jakością i analiza żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 0 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Radosław Spychaj, dr inż. Mirosław Żmijewski
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student potrafi rozpoznawać i rozróżnić oznaczenia stosowane w rysunku technicznym mechanicznym i budowlanym. Potrafi narysować części mechaniczne i budowlane na rysunku technicznym. Rozpoznaje poszczególne rodzaje rzutów w technicznym rysunku. Umiejętności Student po ukończeniu kursu potrafi wykonać podstawowe rysunki, w zakresie rysunku maszynowego oraz budowlanego. Student umie stosować oznaczenia obowiązujące przy wykonywaniu rysunku technicznego, potrafi interpretować rysunek techniczny. Potrafi zaprojektować halę produkcyjną z częścią administracyjną.

Kompetencje: Student wykazuje zrozumienie mechanizmów konstruowania rysunków technicznych. Student postępuje zgodnie ze sztuką dobrego wykonywania rysunków technicznych.

Wymagania wstępne: Podstawy rysunku

Treści kształcenia: Pismo techniczne. Kreślenie krzywych i konstrukcje geometryczne. Rzuty prostokątne. Przekroje proste i złożone. Wymiarowanie rysunku mechanicznego i budowlanego. Podstawowe elementy rysunku budowlanego.

Literatura: 1. Rysunek techniczny. T. Dobrzański WNT Warszawa, 1998; 2. Przewodnik do ćwiczeń z rysunku technicznego. Z. Rotter; R. Ochman. Wyd. AR Lublin, 2001.

Metody oceny: Zaliczone ćwiczenia na podstawie ocen uzyskanych za wykonane prace.

Uwagi: