ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NWSS10042o16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Analiza sensoryczna w żywności
Kierunek: Towaroznawstwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr inż. Maciej Oziembłowski
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student zna rolę analizy sensorycznej żywności, ma ogólną wiedzę na temat wybranych metod sensorycznych, opisuje wybrane cechy sensoryczne na podstawie odpowiednich norm, rozumie zależności pomiędzy jakością produktu a jego cechami sensorycznymi, wykazuje się znajomością terminologii związanej z analizą sensoryczną żywności. Umiejętności Student po ukończeniu kursu zna podstawową metodologię stosowaną w analizie sensorycznej żywności, potrafi prawidłowo zaplanować oraz zrealizować badania sensoryczne, na podstawie których będzie mógł dokonać właściwego wnioskowania odnośnie przeprowadzonych testów.

Kompetencje: Ukończenie kursu daje studentowi wiedzę z zakresu prawidłowego przygotowania badań sensorycznych żywności zgodnie z wymogami metodologicznymi opartymi głównie na odpowiednich normach ISO.

Wymagania wstępne: chemia żywności, matematyka, analiza żywności

Treści kształcenia: Analiza sensoryczna jako jedna z metod oceny jakości żywności, stosowane pojęcia oraz cechy sensoryczne wybranych produktów spożywczych, sprawność i wrażliwość sensoryczna, pracownia analiz sensorycznych, testy i metody stosowane w analizie sensorycznej, dokumentowanie i analiza wyników.

Literatura: 1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I., Sensoryczne badania żywności, podstawy – metody – zastosowania, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków 2009;2. Towaroznawstwo żywności przetworzonej: technologia i ocena jakości, Świderski F., wyd. 2 popr., Wyd. SGGW, Warszawa 2003;3. Design and analysis of sensory optimization, M.C. Gacula, Jr., Food & Nutrition Press, Trumbull, Connecticut, USA.

Metody oceny: zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, projekt

Uwagi: