ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RTSS10285f16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Przetwórstwo ziarna zbóż i produkcja pasz przemysłowych
Kierunek: Technika Rolnicza i Leśna
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Leszek Romański
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Zna technologie i techniki stosowane w zakładach przetwórstwa ziarna zbóż oraz w wytwórniach pasz przemysłowych. Umiejętności: Wie jak opracować w formie dokumentacji koncepcję poszczególnych linii technologicznych produkcji kasz i mąki oraz przemysłowych mieszanek paszowych. Zna metody uszlachetniania surowców. Potrafi przygotować prezentację na temat wybranej technologii przetwórstwa zbóż oraz przetwórstwa paszowego.

Kompetencje: Rozumie skutki działalności inżyniera pracującego w w przemyśle młynarskim oraz sektorze produkcji pasz. Ma świadomość odpowiedzialności za jakość wytworzonych produktów jak i środowisko naturalne. Potrafi pracować w grupie przyjmując w niej różne role.

Wymagania wstępne: fizyka, biologia

Treści kształcenia: Podstawowe pojęcia stosowane w przemyśle młynarskim i paszowym. Surowce i ich właściwości. Technologie i techniki produkcji pasz i wyrobów spożywczych bazujących na przetwórstwie nasion. Metody uszlachetniania wybranych surowców paszowych i spożywczych. Magazynowanie. Budowa i działanie urządzeń stosowanych w przemyśle młynarskim i paszowym. Przepisy BHP.

Literatura: 1. Grochowicz J 2006. Technologia produkcji mieszanek paszowych. PWSz 2. Jurga R.: Przetwórstwo zbóż. Część I i II. WSiP 1997. 3. Przegląd Zbożowo Młynarski- miesięcznik

Metody oceny: Wiedza: Kolokwia na ćwiczeniach, Umiejętności: ocena sporządzonych sprawozdań i wykonanych projektów, ocena ustnej prezentacji projektu. Kompetencje społeczne: Ocena efektów pracy w zespole, ocena poprawności doboru argumentów w odniesieniu do skutków realizacji proponowanego przez studenta rozwiązania

Uwagi: