ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RSSS10300o16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Podstawy produkcji rolniczej II
Kierunek: Ochrona Środowiska
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: Ireneusz Sosna, Katarzyna Adamczewska, Barbara Chrzanowska-Drożdż
Język: polski


Efekty kształcenia: Student nabywa umiejętności rozpoznawania podstawowych gatunków roślin uprawnych, umie rozpoznać odmiany warzyw i owoców na podstawie cech diagnostycznych. Potrafi zaplanować i przeanalizować poszczególne zabiegi agrotechniczne dla danego kierunku użytkowania. Potrafi ocenić stopień zagrożenia środowiska powodowany przez nawożenie, stosowanie środków ochrony roślin, uprawę roli, wymywanie biogenów i zubożenie flory i fauny. Posiada wiedzę o biologicznej wartości roślin i ich znaczeniu w żywieniu człowieka

Kompetencje: Student zna uwarunkowania siedliskowe i agrotechniczne wpływające na wielkość płodów rolnych, warzyw i owoców.

Wymagania wstępne: Botanika, Gleboznawstwo

Treści kształcenia: Historyczne i gospodarcze znaczenie roślin uprawnych.Podstawowe elementy uprawy roślin:przedplon, termin i sposób siewu, sadzenie, nawożenie organiczne i mineralne, ochrona przed agrofagami, zbiór i zagospodarowanie surowców roślinnych na różne cele.Wartość odżywcza owoców i warzyw. Ocena sensoryczna i diagnostyczna owoców. Ocena zagrożenia środowiska powodowana przez czynniki agrotechniczne.

Literatura: 1. Szczegółowa Uprawa Roślin 2003,. pod red. Z. Jasińskiej i . Koteckiego Wyd. AR we Wrocławiu 2.Polskie Rolnictwo a Ochrona Środowiska 2004, Piotr Ilnicki, Wyd. AR w Poznaniu 3. Warzywnictwo, 2007 E.Ko…ota, M. Ormowski, A., Biesiada. Wyd. UWP 2007 4.Sadownictwo, 1995., Pieniążek Sz. Wyd. PWRiL

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń, egzamin pisemny, zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: 60% zaliczenie ćwiczeń, 40 % egzamin.