ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHN10370o16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Chów i Hodowla Zwierząt Futerkowych
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 9 / 18 / 0
Prowadzący: prof. dr hab.Andrzej Filistowicz, dr inż. Marzena Janczak, mgr inż. Katarzyna Roman
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student - W1 - posiada ogólną wiedzę teoretyczną o cechach skór i okrywy włosowej W2 - posiada wiedzę z okrywy włosowej, która pozwala na umiejscowienie zwierzęcia w środowisku, tłumaczy częściowo zachowania zwierząt W3 - zna współczesne metody badań laboratoryjnych cech okrywy włosowej Umiejętności: Student - U1 - prawidłowo rozpoznaje gatunki zwierząt i ich przynależność do rodzaju U2- jest zdolny do współdziełania z innymi dyscyplinami naukowymi

Kompetencje: Student: K1 - systematycznie aktualizuje wiedzą z zakresu biologii K2 -jest świadomy zagrożeń dla zwierząt wynikających z postępu cywilizacji K3 - wykazuje etyczne postawy wobec zwierząt i rozumie znaczenie ich dobrostanu

Wymagania wstępne: Anatomia i fizjologia zwierząt

Treści kształcenia: Cechy okrywy włosowej gatunków zwierząt różniących się środowiskiem życia (wodne, lądowe, mieszane) jak i bazą pokarmową (białko roślinne, białko zwierzęce); typologia pojedynczych włosów i okrywy (jednolite), rytmy biologiczne produkcji i wymiany (linienia) włosów; ocena cech histologicznych, fizycznych (grubość skóry właściwej, średnica i długość włosów, wytrzymałość na zrywanie), funkcjonalnych (odporność na działanie czynników środowiskowych np. wodę, tarcie) i użytkowych (spilśnianie) różnych typów okryw włosowych.

Literatura: 1. Kuźniewicz J., Filistowicz A.: Chów i hodowla zwierząt futerkowych, Wydawnictwo AR we Wrocławiu, 2005. 2. Kuźniewicz J., Filistowicz A.: Chów i hodowla nutrii. Wydawnictwo AR we Wrocławiu, 2006. 3. Cholewa R.: Chów i hodowla zwierząt futerkowych. Wydawnictwo AR Poznań, 2000. 4. Jeżewska G., Maciejowski J.: Hodowla i produkcja zwierząt futerkowych. Wydawnictwo AR w Lublinie,1986. 5. Barabasz B.: Szynszyle. Hodowla i użytkowanie. PWRiL, Warszawa, 2001. 6. Bielański P., Niedźwiadek S., Zając J.: Chów królików. Wydawnictwo Fundacji „Rozwój SGGW”, Warszawa, 2002.

Metody oceny: Na ćwiczeniach są zweryfikowane wiadomości W1, W2 i W3 na podstawie dwukrotnie przeprowadzonego sprawdzianu pisemnego na ocenę (45 min.). Na każdym z nich przewidziano 4 pytania (opisowe i problemowe) obejmujące wiadomości omawiane na wykładach i ćwiczeniach. Odpowiedź na każde pytanie jest oceniana w skali od 0 do 5 punktów. Aby otrzymac zaliczenie sprawdzianu trzeba uzyskać co najmniej 60% punktów. Umiejętność U2 i kompetencje K1 i K3 ocenia się na podstawie samodzielnie opracowanego projektu technologicznego dla wybranego gatunku zwierząt futerkowych, a umiejętności U1 i U3 oraz kompetencję K2 ocenia się na zajęciach praktycznych w królikarni dydaktycznej i na fermie zwierząt futerkowych.Podstawą zaliczenia przedmiotu jest zaliczenie ćwiczeń i zdanie egzaminu. Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie średniej oceny 3,0 ze wszystkich założonych efektów kształcenia. Wiedza zostanie zweryfikowana na egzaminie pisemnym składającym się z 5 pytań problemowych. Czas trwania egzaminu 60 minut. Osoby, które nie zdały egzaminu w pierwszym terminie, przystępują do drugiego egzaminu w tej samej formie.

Uwagi: