ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10082o16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Standaryzacja i Normalizacja
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr inż. Maciej Oziembłowski
Język: polski


Efekty kształcenia: Student zna rolę norm i standardów, ma ogólną wiedzę na temat systemu standaryzacji i normalizacji na świecie, w Europie i Polsce, opisuje wybrane cechy jakości żywności na podstawie norm, zna podstawy systemu standaryzacji i normalizacji, rozumie zależności pomiędzy różnymi szczeblami normalizacji, wykazuje się znajomością terminologii związanej ze standaryzacją i normalizacją. Student po ukończeniu kursu umie korzystać z norm, zna strukturę norm jako dokumentu normatywnego, umie wskazać powiązania polskiego systemu standaryzacyjnego i normalizacyjnego z systemem europejskim oraz międzynarodowym (światowym), potrafi samodzielnie wykonać niektóre oznaczenia na podstawie norm związanych z jakością produktów spożywczych.

Kompetencje: Ukończenie kursu daje studentowi wiedzę praktycznego wykorzystania norm i standardów, w tym również pod kątem przeprowadzenia określonych oznaczeń dotyczących żywności.

Wymagania wstępne: chemia żywności, matematyka, analiza żywności

Treści kształcenia: Rys historyczny standaryzacji i normalizacji, idea systemów standaryzacji i normalizacji, zadania i cele standaryzacji i normalizacji, struktura polskich, europejskich i międzynarodowych organizacji normalizacyjnych, dokumenty normatywne, podział i struktura norm, idea norm na przykładzie wybranych dokumentów normatywnych związanych z określonymi grupami produktów żywnościowych, produkty regionalne i tradycyjne w polskim, europejskim i miedzynarodowym systemie ochrony.

Literatura: 1. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, red. T. Trziszka, Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2009 2. Towaroznawstwo żywności przetworzonej: technologia i ocena jakości, Świderski F., wyd. 2 popr., Wyd. SGGW, Warszawa 2003 3. Miesięcznik “Normalizacja”

Metody oceny: Zaliczenie przedmiotu: Studentów posiadających zaliczenie z ćwiczeń uzyskuje zaliczenie przedmiotu. Zaliczenie ćwiczeń: Zaliczenie ćwiczeń prowadzone jest w oparciu o uzyskanie pozytywnej oceny z dwóch kolokwiów. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. Zaliczenie ćwiczeń prowadzone jest na podstawie średniej ocen.

Uwagi: