ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RRSS10165o16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Jakość plonów i surowców roślinnych
Kierunek: Rolnictwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: U. Prośba-Białczyk B.Chrzanowska-Drozdż
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student ma wiedzę z zakresu: - kierunków użytkowania roślin uprawnych oraz wykorzystania podstawowych surowców roślinnych, - składu chemicznego surowców roślinnych, - cech jakości surowców roślinnych w kontekście ich użytkowania, - wpływu czynników biotycznych i abiotycznych na kształtowanie cech konsumpcyjnych i technologicznych plonów i surowców roślinnych, - norm i standardów jakościowych płodów rolnych i surowców roślinnych, - rynku surowców roślinnych, - bilansu produkcji oraz wykorzystania plonów i surowców roślinnych. R1A_W03, R1A_W11, R1A_W14, R1A_W15, Umiejętności: Student umie: - określić i dobrać warunki siedliskowe w kontekście kształtowania jakości plonów, - ocenić jakość konsumpcyjną i technologiczną plonów i podstawowych surowców roślinnych, - dostosować (zaprojektować) technologię uprawy do uzyskania plonu o określonej jakości. -RIR_U02,R-RIR_U04,RIR_U05,RIR_U06, RIR_U07, -RIR_U08

Kompetencje: Kompetencje społeczne: - ma świadomość wagi i odpowiedzialności za jakość plonów i surowców roślinnych, - ma świadomość wpływu uprawy roślin produkcji na środowisko, ma potrzebę dokształcania i podnoszenia kompetencji zawodowych, umie myśleć i działać kreatywnie, jest odpowiedzialny za pracę własna i zespołową. RIR_K01, RIR_K04, RIR_K05, RIR_K06, RIR_K07

Wymagania wstępne: Botanika, chemia rolna, fitopatologia, entomologia, szczegółowa uprawa roślin.

Treści kształcenia: Tematyka wykładów: 1. Propedeutyka przedmiotu. Produkcja roślinna oraz rynek surowców roślinnych w Polsce i krajach Unii Europejskiej. Kwoty i limity produkcyjne. Standardy handlowe, wymogi rynku, obrót towarowy – import, eksport. 2. Polskie i unijne normy jakościowe ziemiopłodów i surowców roślinnych Typy norm produktów i surowców roślinnych. Polski system normalizacyjny. Jakość ziemiopłodów i artykułów rolno-spożywczych. Kontrola i ocena jakości handlowej. 3. Zboża. Produkcja oraz rynek zbóż w Świecie, Europie i w Polsce. Organizacja i zasady skupu. Badanie jakości. Giełda towarowa. 4. Rośliny zbożowe. Użytkowanie ziarna: konsumpcyjne, przemysłowe i paszowe. Bilans produkcji i wykorzystania. Kształtowanie jakości konsumpcyjnej i wartości technologicznej zbóż – postęp biologiczny, warunki siedliskowe, agrotechnika. 5. Zboża. Pszenica. Produkcja na Świecie, w Polsce i krajach U E. Główni eksporterzy. Standardy ziarna pszenicy w obrocie krajowym, europejskim i międzynarodowym. Wymagania jakościowe. 6. Zboża. Żyto, pszenżyto, owies, kukurydza i inne zboża. Produkcja na świecie w Polsce i krajach Unii Europejskiej. Standardy jakościowe i handlowe w obrocie krajowym i zagranicznym. Użytkowanie ziarna zbóż: konsumpcyjne, przemysłowe i paszowe. Bilans produkcji i wykorzystania. Perspektywy wykorzystanie ziarna zbóż do produkcji bioetanolu. 7. Zboża. Jęczmień. Produkcja na świecie w Polsce i krajach Unii Europejskiej. Standardy handlowe ziarna jęczmienia. Użytkowanie ziarna - konsumpcyjne, przemysłowe i paszowe. Bilans produkcji i wykorzystania. 8. Ziemniak – kierunki użytkowania w Świecie, w Polsce i krajach Unii Europejskiej. Rynek oraz produkcja i podaż ziemniaków w Polsce i w Europie. Kwoty skrobiowe. Przerób ziemniaków –produkcja skrobi i przetworów ziemniaczanych. Przechowalnictwo ziemniaka. 9.Ziemniak - standardy handlowe. Wymagania jakościowe w zależności od kierunków użytkowania. Czynniki siedliskowe i agrotechniczne kształtujące wielkość i jakość plonu. Rynek sadzeniaków. 10. Światowy rynek cukru - trzcinowego i buraczanego. Burak cukrowy. Rynek cukru w Polsce. Przemysł cukrowniczy w Polsce na tle krajów europejskich. Limity produkcji (kwoty cukrowe). 11. Wartość technologiczna korzeni - wymagania jakościowe. Wpływ czynników siedliskowych i agrotechnicznych na kształtowanie cech technologicznych surowca. Organizacja i formy skupu surowca. 12. Oleiste. Rzepak i rzepik ozimy. Kierunki użytkowania nasion na cele konsumpcyjne i przemysłowe (biopaliwo). Regiony produkcji nasion rzepaku. Możliwości rozwoju produkcji na cele nieżywnościowe. 13. Wpływ postępu biologicznego i czynników agrotechnicznych oraz siedliskowych na wielkość plonu i wartość technologiczną przetwórczą nasion. 14. Len, tytoń, chmiel. Rynek surowców. Skala produkcji i zasady jej organizacji. Rejony uprawy w Polsce Klasy jakości. Kształtowanie cech technologicznych i jakościowych surowca podczas uprawy i jego zmienność. 15. Repetytorium i zaliczenie Tematyka ćwiczeń: - Skład chemiczny ziemiopłodów oraz cechy jakości technologicznej. -.Normy jakościowe płodów rolnych i surowców roślinnych Kontrola jakości, badanie cech organoleptycznych, oznaczanie zanieczyszczeń. - Rośliny zbożowe. Odmiany jakościowe i paszowe – charakterystyka oraz, ocena przydatności technologicznej Pszenica – wymagania jakościowe, Produkty i koncentraty zbożowe: podział i charakterystyka. - Towaroznawstwo produktów zbożowych: typy mąki pszennej, typy mąki żytniej, mąki produkowane z innych gatunków zbóż. Kasze i przetwory zbożowe w Polsce i na świecie, ocena towaroznawcza kasz ,wyroby makaronowe , ocena towaroznawcza. - Jęczmień - surowiec w przemyśle piwowarsko-słodowniczym. Kryteria oceny jakości ziarna jęczmienia. Jęczmień – cechy jakości ziarna, wyrównanie, energia kiełkowania, zawartość białka. Omówienie norm, prezentacja lub wykonanie oznaczeń. Ocena wartości słodu browarnego, wydajność ekstraktu, siła enzymatyczna, Odmiany jakościowe – charakterystyka, zasady oceny przydatności technologicznej. Produkcja słodu. Normy czynnościowe: gęstość ziarna, wyrównanie ziarna, MTN, zawartość białka, test sedymentacji, liczba opadania. Omówienie norm. - Burak cukrowy. Ocena jakościowa korzeni. Jakość i przygotowanie surowca - zdrowotność, zanieczyszczenie plonu. Wymagania minimalne i cechy dyskwalifikujące. Prezentacja wad korzeni. Produkty uboczne: melasa, wysłodki buraczane. Wartość technologiczna surowca, polaryzacja, wydatek cukru, zawartość melasotworów, współczynnik alkaliczności. - Ziemniak. Ziemniaki ziemniaki jadalne – na zaopatrzenie rynku na ziemniaki wczesne, ziemniaki konsumpcyjne, skrobiowe oraz do przetwórstwa spożywczego. Badanie cech jakości bulw i prezentacja wad bulw. Określenie stopnia zanieczyszczeń i skrobiowości bulw. Dobór odmian do kierunku użytkowania. Towaroznawstwo produktów ziemniaczanych (konserwowanych, smażonych, susze i mąki). Wpływ sposobu produkcji na jakość produktów finalnych. - Rośliny strączkowe, oleiste i specjalne - soja, rzepak ozimy, len, tytoń i chmiel. Ocena nasion rzepaku. Kierunki użytkowania nasion - konsumpcyjny i przemysłowy. (produkcja biodisla). Produkty uboczne. Klasy jakości lnu grubość i długość techniczna słomy, zawartość i cechy włókna. Zastosowanie włókien lnianych. Tytoń pobieranie próbek z partii surowca. cechy organoleptyczne, skład chemiczny i chmielowe. Zajęcia terenowe w zakładzie przetwórczym np. McCain, zakładach przemysłu zbożowego, cukrowni. - Repetytorium i zaliczenie.

Literatura: Chotkowski J., 2002: Ekonomika i technologia produkcji ziemniaków skrobiowych. Wydawnictwo „Wieś Jutra”. ss. 161. Chotkowski J., 2002: Produkcja i rynek ziemniaków jadalnych. Wydawnictwo „Wieś Jutra”. ss. 248 Ciećko Z. 2003. Ocena jakości i przechowalnictwo produktów rolniczych. Wydawnictwo UWM.

Metody oceny: Kolokwia zaliczeniowe na ćwiczeniach, końcowe zaliczenie przedmiotu.

Uwagi: