ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NZCS10059f16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Towaroznawstwo surowców i produktów spożywczych
Kierunek: Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr inż. Maciej Oziembłowski
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna rolę towaroznawstwa, standaryzacji i norm, ma ogólną wiedzę na temat standaryzacji na świecie, w Europie i Polsce, opisuje wybrane cechy jakości żywności na podstawie wybranych standardów, rozumie zależności pomiędzy różnymi szczeblami standaryzacji, wykazuje się znajomością terminologii związanej z towaroznawstwem i standaryzacją. Umiejętności: Student po ukończeniu kursu zna ideę towaroznawstwa oraz żywnościowe systemy standaryzacyjne, umie korzystać z norm, zna strukturę norm jako dokumentu normatywnego, umie wskazać powiązania polskiego systemu standaryzacyjnego z systemem europejskim oraz międzynarodowym (światowym), zna systemy żywności regionalnej i tradycyjnej

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Ukończenie kursu daje studentowi wiedzę praktycznego wykorzystania norm w aspekcie towaroznawstwa, w tym również pod kątem przygotowania wniosków w ramach systemów żywności regionalnej i tradycyjnej.

Wymagania wstępne: chemia żywności, matematyka, analiza żywności

Treści kształcenia: Rys historyczny towaroznawstwa, standaryzacji i normalizacji, podstawy prawne systemu normalizacji, idea systemów normalizacji, zadania i cele normalizacji, struktura polskich, europejskich, międzynarodowych organizacji normalizacyjnych, idea norm na przykładzie wybranych dokumentów normatywnych związanych z określonymi grupami produktów żywnościowych lub czynnościami i metodami, żywność regionalna i tradycyjna w różnych systemach promujących żywność wysokiej jakości.

Literatura: 1. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, red. T. Trziszka, Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2009 2. Towaroznawstwo żywności przetworzonej, Świderski F., wyd. 3, Wyd. SGGW, Warszawa 2010

Metody oceny: egzamin

Uwagi: