ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NZCS10069o16
Rok / Semestr: 2016/2017 letni
Nazwa: Higiena i bezpieczeństwo produkcji potraw
Kierunek: Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Dagmara Orzeł
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu higieny i technologii produkcji potraw. Student identyfikuje i rozpoznaje zagrożenia mikrobiologiczne w procesie produkcji potraw. Student zna podstawowe przepisy sanitarno-epidemiologiczne w produkcji gastronomicznej. Umiejętności: Student ocenia i interpretuje ryzyko zagrożenia związane z występowaniem zanieczyszczeń mikrobiologicznych w produkcji potraw dla bezpieczeństwa konsumenta. Student posługuje się systemami zarządzania bezpieczeństwem żywności. Student wykorzystuje zasady Dobrej Praktyki Higienicznej i Gastronomicznej przy produkcji potraw.

Kompetencje: Student ma świadomość istoty zapewniania odpowiedniej jakości zdrowotnej potraw dla bezpieczeństwa konsumentów. Ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania.

Wymagania wstępne: chemia żywności, biochemia, ogólna technologia żywności, mikrobiologia

Treści kształcenia: Podstawowe wiadomości z zakresu higieny i bezpieczeństwa żywności. Ocena ryzyka w odniesieniu do mikrobiologicznych zagrożeń żywności. Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności w zakładach gastronomicznych. Prawo żywnościowe w aspekcie higieny żywności.

Literatura: 1. Kołożyn-Krajewska D. (red.): Higiena produkcji żywności. Wyd. SGGW, 2007; 2. Trziszka T. (red.): Podstawy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, Wyd. UPW. 2010; 3. Gertig H.: Żywność a zdrowie i prawo. PZWL, 2004; 4. Zadernowski R. (red.): Praktyczne wdrażanie system HACCP w zakładach żywienia zbiorowego. Wyd. dla Biznesu, 2004.

Metody oceny: pisemne zaliczenie wykładów

Uwagi: