ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: VVSS00235o16
Rok / Semestr: 2016/2017 letni
Nazwa: Technologie w prod. zwierz. (2014/15)
Kierunek: Weterynaria
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr hab. Anna Rząsa
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: 1. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie wiedzy Student po zakończonym kursie: a) opisuje różne systemy utrzymania i żywienia zwierząt c) wyjaśnia specyfikę wielkostadnej produkcji zwierzęcej d) wskazuje aktualne trendy w zakresie postępowania ze zwierzętami gospodarskimi e) proponuje i planuje nowe rozwiązania modernizacyjne w obiektach inwentarskich 2. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie umiejętności Student po zakończonym kursie: a) planuje produkcję zwierzęcą w różnych obiektach b) projektuje fermy bydła i trzody chlewnej w zakresie rozwiązań technologicznych i harmonogramów pracy w poszczególnych sektorach c) integruje wiedzę z różnych dyscyplin

Kompetencje:

Wymagania wstępne: Chów i hodowla zwierząt, etologia, żywienie zwierząt i paszoznawstwo, higiena zwierząt

Treści kształcenia: Przedstawienie specyfiki produkcji wielkotowarowej. Zasady funkcjonowania specjalistycznych ferm różnych gatunków zwierząt gospodarskich. Przegląd różnych technologii utrzymania zwierząt. Sposoby oceny efektów zastosowanych technologii i przedstawienie propozycji nowych rozwiązań modernizacyjnych w istniejących obiektach. Omówienie organizacji produkcji zwierzęcej w gospodarstwie, przygotowanie obrotu stada i planowanie wielkości struktury stada.

Literatura: Grodzki H.: Hodowla i użytkowanie zwierząt gospodarskich, SGGW Grudniewska B.: Hodowla i użytkowanie świń Jarka S.: Projekt gospodarczego urządzenia gospodarstwa rolniczego. SGGW 2004 Kołacz R., Dobrzański Z.: Higiena i dobrostan zwierząt gospodarskich, AR Wrocław 2006 Litwińczuk Z., Szulc T.: Hodowla i użytkowanie bydła. PWRiL 2005 Czasopisma: Hoduj z głową (bydło, świnie), Trzoda Chlewna, Hodowca bydła, Hodowca Trzody chlewnej, Drobiarstwo Polskie, Top Agrar

Metody oceny: Zaliczenie na podstawie obecności na wykładach i ćwiczeniach, przygotowanych referatów i projektów (zaliczenie 60% wymaganych punktów na ocenę bdb)

Uwagi: