ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RSSS10170o16
Rok / Semestr: 2016/2017 letni
Nazwa: Podstawy produkcji rolniczej 1
Kierunek: Ochrona Środowiska
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: prof.dr hab. Zimny Lesław
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student nabywa teoretyczne i praktyczne wiadomości związane z warunkami siedliskowymi, w których prowadzona jest produkcja rolnicza. Rozróżnia elementy agrotechniki wybranych grup roślin, produkcji warzyw i owoców, nabywa wiedzę z zakresu chowu i hodowli zwierząt. Wskazuje stopień zagrożenia środowiska powodowany przez produkcję rolniczą. Umiejętności: Potrafi dostosować systemy produkcji rolniczej (roślinnej, ogrodniczej i zwierzęcej) do warunków środowiska. Przewiduje i ocenia skutki środowiskowe związane ze stosowaniem zabiegów uprawowych oraz ochrony roślin.

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Ma świadomość społecznej roli absolwenta uczelni wyższej, rozumie potrzebę rzetelnego formułowania oraz przekazywania społeczeństwu informacji i opinii dotyczących problematyki ochrony środowiska. Docenia potrzebę dokształcania się, integruje wiedzę z różnych dyscyplin. Ma świadomość znaczenia produkcji rolniczej w żywieniu ludzi i zwierząt oraz dla stanu środowiska.

Wymagania wstępne: Gleboznawstwo, chemia rolnicza, ogólna uprawa roli i roślin, wybrane elementy z zakresu ochrony środowiska.

Treści kształcenia: Siedliskoznawstwo. Choroby gleby. Agronomiczne właściwości roli jako wskaźnik degradacji gleby. Ekologiczne i produkcyjne skutki uproszczeń w uprawie roli. Uprawa konserwująca. Agrotechnika przeciwerozyjna. Negatywna i pozytywna rola chwastów. Funkcje płodozmianów we współczesnym rolnictwie. Choroby płodozmianowe. Płodozmiany specjalistyczne. Kryteria oceny płodozmianów. Agrotechniczne sposoby ochrony gleb intensywnie użytkowanych rolniczo. Problem odłogów. Proekologiczne systemy rolnicze. Polski Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej.

Literatura: 1.Polski Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej. Gleba-woda - powietrze. IUNG, Puławy 1999. 2.Siuta J. Gleba-diagnozowanie stanu i zagrożenia. IOŚ, Warszawa, 1995. 3.Świętochowski B.i in. Ogólna uprawa roli i roślin. PWRiL, Warszawa 1996.

Metody oceny: Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń po semestrze 3, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia - 60 % (egzamin pisemny)

Uwagi: