ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RESS10075o16
Rok / Semestr: 2016/2017 letni
Nazwa: Ekonomika gospodarki żywnościowej
Kierunek: Ekonomia
Typ studiów: I st. - licencjackie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Danuta Gonet
Język: polski


Efekty kształcenia: WIEDZA: Student zna powiązania w gospodarce żywnościowej pomiędzy jej ogniwami. Zna sposoby pozyskiwania i prezentowania danych statystycznych. UMIEJĘTNOŚCI: Student analizuje zjawiska ekonomiczne. Wyciąga wnioski z przeprowadzonych analiz. Odpowiednio stosuje i wykorzystuje statystyczne materiały źródłowe, dotyczące problemów gospodarki żywnościowej.

Kompetencje: KOMPETENCJE SPOŁECZNE: Student docenia znaczenie samodzielnego i permanentnego poszerzania swojej wiedzy z zakresu ekonomiki gospodarki żywnościowej. Podejmuje wyzwanie podjęcia aktywnej i kreatywnej pracy indywidualnej bądź w zespole.

Wymagania wstępne: Wybrane zagadnienia z mikro- i makroekonomii

Treści kształcenia: Potrzeby żywnościowe na tle spożycia materialnego. Definicja żywności i jej rodzaje. Bezpieczeństwo żywnościowe i rola państwa w jego realizacji. Dywagacje dotyczące pojęcia gospodarki żywnościowej i agrobiznesu. Otoczenie instytucjonalne gospodarki żywnościowej. Działy i gałęzie gospodarki narodowej uczestniczące w wytwarzaniu żywności. Charakterystyka poszczególnych elementów składowych gospodarki żywnościowej. Zaopatrzenie gospodarstw rolniczych oraz przemysłu przetwórczego surowców rolniczych w środki oraz usługi niezbędne do produkcji. Cechy szczególne produkcji rolnej. Intensywność rolnictwa. Czynniki produkcji – ziemia, praca, kapitał. Funkcja produkcji w rolnictwie i zasada racjonalnego gospodarowania. Zjawisko substytucji w rolnictwie. Techniki wytwarzania w rolnictwie. Produkcja i nakłady – definicje i sposoby obliczania. Charakterystyka przetwórstwa i obrotu produktów powstałych z surowców rolniczych. Surowce zużywane w przemyśle przetwórczym i pojęcie bazy surowcowej. Powiązania integracyjne w gospodarce żywnościowej i ich wpływ na rolnictwo.

Literatura: 1. Kapusta F. – Teoria agrobiznesu. Skrypt AE, Wrocław 2008. 2. Kapusta F. – Agrobiznes. Wyd. Difin, Warszawa 2008. 3. Woś A. – Agrobiznes, t. 1 i 2, Warszawa 1996. 4. Fereniec J. – Ekonomika i organizacja rolnictwa, Key Text, Warszawa 1999. 5. Encyklopedia biznesu. Warszawa 1995. 6. Encyklopedia agrobiznesu. Warszawa 1999. 7. Wydawnictwa okolicznościowe przedstawiające zmiany w rolnictwie. 8. Wydawnictwa IERiGŻ: Raporty, studia i inne. 9. Czasopisma: Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, Roczniki Nauk Rolniczych - Seria G, Wieś i Rolnictwo.

Metody oceny: Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: Przedmiot kończy się zaliczeniem w formie testu. Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: praca domowa - w postaci przygotowania prezentacji ppt oraz referatu - przygotowywana na ćwiczenia (indywidualnie lub zespołowo). Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: ocena prezentacji ppt oraz referatu obejmująca: zawartość merytoryczną, dobór źródeł materiału, sposób jego przedstawienia, użytą argumentację oraz ocena

Uwagi: