ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10044o16
Rok / Semestr: 2016/2017 letni
Nazwa: Chemia żywności
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Anna Gliszczyńska
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza Student zna skład chemiczny żywności, charakteryzuje budowę i właściwości podstawowych składników żywności, opisuje i objaśnia interakcje między poszczególnymi składnikami żywności, tłumaczy wpływ przemian zachodzących w żywności na jej jakość, identyfikuje zagrożenia chemiczne w procesie produkcji i przechowywania żywności Umiejętności Student potrafi opracować proces izolowania określonego składnika żywności, interpretować uzyskane wyniki pod kątem czystości otrzymanego związku, potrafi kontrolować jakość żywności poprzez znajomość jej składu chemicznego oraz dobierać poszczególne składniki funkcjonalne do określonych produktów żywnościowych

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia zrozumienie przemian zachodzących podczas procesów technologicznych.

Wymagania wstępne: chemia ogólna i nieorganiczna, chemia organiczna

Treści kształcenia: Chemiczne, fizyczne i sensoryczne właściwości głównych składników żywności: węglowodanów, lipidów, białek, barwników, związków zapachowych, witamin itd. ich wzajemne oddziaływania i przemiany podczas przechowywania i przetwarzania żywności.

Literatura: 1. Chemia żywności 1,2,3 red. Z.Sikorski, WNT 2007. 2. Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności red. Z. Sikorski, WNT 1996. 3. Chemia żywności. Skład, przemiany i właściwości żywności red. Z. Sikorski, WNT 2002. 4. Food Chemistry, H.-D.Belitz, W.Grosch, Springer-Verlag, 2004. 5. Chemical and Functional Properties of Food Components, red. Z.Sikorski, Taylor and Francis Group, 2007. 6. Food Chemistry, R. Fennema, Marcel Dekker, Inc. 1996.

Metody oceny: zaliczenie pisemne.

Uwagi: