ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NWSS10059o16
Rok / Semestr: 2016/2017 letni
Nazwa: Metody oceny produktu
Kierunek: Towaroznawstwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr inż. Anna Salejda
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student potrafi definiować pojęcia: produkt, towar, dobro; potrafi opisać zasady opracowywania nowych produktów; zna zasady pobierania, przygotowywania próbek do analiz oraz ich przechowywania; zna podstawy dobrej praktyki laboratoryjnej i zasady sporządzania podstawowej dokumentacji laboratoriów badawczych i wzorcujących; potrafi wymienić ogólne wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących (treść normy PN ISO 17025); potrafi opisać poszczególne etapy i wymagania dotyczące procesu akredytacji; zna zasady walidacji metod badawczych. Umiejętności Student potrafi: zaprojektować nowy produkt, zaprojektować i opracować dokumentacje laboratorium badawczego (procedury i instrukcje), sporządzić Kodeks Dobrych Praktyk Laboratoryjnych, zinterpretować treści zawarte w PN ISO 17025.

Kompetencje: Student ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania Po ukończeniu kursu jest otwarty na współpracę z zespołami projektującymi i nadzorującymi prace laboratoriów badawczych w jednostkach organizacyjnych związanych z produkcją i dystrybucją żywności. Jest zdolny do samodzielnego wykonywania projektu dokumentacji obowiązującej w laboratoriach.

Wymagania wstępne: mikro- i makroekonomia, marketing, zarządzanie, technologia żywności, mikrobiologia, higiena

Treści kształcenia: Podstawy wiedzy ekonomicznej i marketingowej dotyczącej produktów, towarów, dóbr; zasady sporządzania dokumentacji laboratoriów badawczych, zasady dobrych praktyk laboratoryjnych; treść normy PN ISO 17025; zasady walidacji metod analitycznych; wytyczne dotyczące akredytacji laboratoriów badawczych.

Literatura: 1. Hamrol A.: Zarządzanie jakością z przykładami. Wyd. PWN, 2007; 2.Michalski R., Mytych J.: Akredytacja laboratoriów badawczych. Wyd. Elamed, 2008; 3. Piotrowski J., Kostyrko K.: Wzorcowanie aparatury pomiarowej. Wyd. PWN , Warszawa, 2000; 4. Polska norma PN-EN ISO/IEC 17025:2005; 5. Trziszka T.(red.): Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Wyd. UP we Wrocławiu, 2009; 6. Urbaniak M.: Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka. Wyd. Difin, 2007;

Metody oceny: projekty z ćwiczeń, kolokwia z treści wykładowych.

Uwagi: