ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: AGS10023o16
Rok / Semestr: 2016/2017 letni
Nazwa: Technologie produkcji roślinnej 2
Kierunek: Agrobiznes
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Barbara Chrzanowska-Drożdż, prof. dr hab. Katarzyna Adamczewska-Sowińska, dr hab. Maria Licznar-Małańczuk
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student ma wiedzę z zakresu systemów produkcji rolniczej i ogrodniczej (sadowniczej i warzywniczej) oraz potrafi ocenić oddziaływanie tych systemów na środowisko. Posiada wiedzę dotyczącą wymagań siedliskowych rolniczych roślin uprawnych, drzew i krzewów owocowych oraz warzyw, zna zasady agrotechniki w różnych technologiach uprawy najważniejszych roślin rolniczych i ogrodniczych. AG1_W13 Zna najważniejsze zjawiska pogodowe i ich wpływ na warunki produkcji rolniczej AG1_W10. Dodatkowo wykazuje znajomość zasad Dobrej Praktyki w agrobiznesie oraz zna założenia zrównoważonego rozwoju w produkcji rolniczej i ogrodniczej. AG1_W15. Umiejętności: Student potrafi określić wymagania siedliskowe podstawowych drzew i krzewów owocowych, warzyw i rolniczych roślin uprawnych oraz zaplanować zespół zabiegów agrotechnicznych w różnych technologiach ich produkcji. Jednocześnie umie ocenić zagrożenia dla środowiska wynikające z prowadzenia działalności związanej z uprawą roślin rolniczych i ogrodniczych AG1_U06. Rozpoznaje zagrożenia biologiczne charakterystyczne dla produkcji rolniczej AG1_U08. Potrafi zaplanować zabiegi uprawowe i obliczyć zapotrzebowanie na przemysłowe środki produkcji.

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Student ma świadomość odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości owoców, warzyw i płodów rolnych przy jednoczesnym uwzględnieniu potrzeby wprowadzanie metod uprawy uwzględniających ochronę środowiska naturalnego, zasady zrównoważonego rozwoju mając również na uwadze względy ekonomiczne. AG1_K03, AG1_K04

Wymagania wstępne: Botanika, fizjologia roślin lub biochemia, gleboznawstwo, wybrane elementy z przedmiotów z zakresu produkcji roślinnej.

Treści kształcenia: Wymagania przyrodnicze roślin ogrodniczych. Zasady zakładania sadu i plantacji jagodowych. Metody uprawy, nawożenia, cięcia i formowania drzew i krzewów owocowych, w tym podstawy produkcji najważniejszych gospodarczo gatunków roślin sadowniczych. Podstawowe informacje na temat wartości odżywczej warzyw, wymagań siedliskowych, nawożenia, zwalczania chwastów, ochrony przed chorobami i szkodnikami, metod zbioru i traktowania posprzętnego. Podstawy technologii uprawy ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw. Zasady integrowanej ochrony roślin rolniczych. Systematyka gatunków upraw polowych, rozwój, warunki siedliskowe. Integrowana produkcja roślin ( płodozmian, odmiana rolnicza, nawożenie, ochrona przed agrofagami, regulacja zachwaszczenia, zbiór, przechowywanie płodów rolnych).

Literatura: Pieniążek S.A. 2000. Sadownictwo. PWRiL, Warszawa; Rejman A. Ścibisz K, Czarnecki B. 2002. Szkółkarstwo sadownicze. PWRiL, Warszawa; Kołota E., Orłowski M., Biesiada A. 2007. Warzywnictwo. UWP, Wrocław Red. Knaflewski M. 2007. Ogólna uprawa warzyw. PWRiL, Poznań. Red. Komosa A. 2012. Żywienie roślin ogrodniczych. PWRiL, Poznań Jasińska Z.,Kotecki A. Szczegółowa uprawa roślin. T 1,2.Wyd. UP we Wrocławiu, 2003. Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej Rozporządzenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie prowadzenia Integrowanej Produkcji. Chotkowski J. Rynki i technologie produkcji roślin uprawnych, wyd.Wieś Jutra, W-wa 2005.

Metody oceny: Wiedza: kolokwia na ćwiczeniach, pisemne lub ustne zaliczenie wykładów. Umiejętności: ocena rozpoznawania owoców kilkunastu najważniejszych odmian jabłoni, rozpoznawanie gatunków warzyw. Obserwacje realizacji zadań podczas ćwiczeń Kompetencje społeczne: ocena efektów pracy indywidualnej i w zespole, ocena poprawności doboru informacji, prawidłowa interpretacja przyswajanej wiedzy; ocena umiejętności myślenia i kreatywnego działania; postawa na kolokwiach i egzaminie

Uwagi: