ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20100f16
Rok / Semestr: 2016/2017 letni
Nazwa: Biologia Mleka
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 20 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Andrzej Zachwieja
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student : W1 - zna znaczenie mleka w żywieniu zwierząt i człowieka; W2 – zna właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne mleka oraz potrafi je zdefiniować; W3 - ma ogólną i szczegółową wiedzę o procesach powstawania mleka i potrafi je scharakteryzować; W4 – zna podstawy analityki mleka na kolejnych etapach jego produkcji i przetwórstwa; Umiejetności: Student: U1 – sprawnie i bezpiecznie posługuje się aparaturą laboratoryjną wykorzystywaną do analiz mleka; U2 – zna chemiczne metody oceny składu i jakości mleka i potrafi organizować ich oznaczanie; U3 – potrafi ocenić jakość produktów mleczarskich; U4 – potrafi określić zakres zafałszowań mleka i je interpretować; U5 – zna zakres badań chemicznych i mikrobiologicznych mleka na poszczególnych etapach produkcji i przetwarzania i potrafi je wykonać.

Kompetencje: Student: K1 –Rozumie znaczenie mleka w żywieniu ssaków i człowieka i potrzebę dalszego doskonalenia wiedzy na temat jego funkcji i znaczenia, szczególnie w żywieniu człowieka; K2 –ma świadomość znaczenia badań mleka dla bezpieczeństwa produkcji i konsumpcji; K3 –wykazuje umiejętność współpracy w zespole badań oraz analiz cech mleka.

Wymagania wstępne: chemia, biochemia, fizjologia

Treści kształcenia: Produkcja i znaczenie mleka różnych ssaków w żywieniu noworodków i człowieka, fizjologia powstawania mleka, skład, właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych mleka oraz siary, prozdrowotne właściwości składników mleka dla człowieka, przetwórstwo mleka różnych gatunków ssaków, kierunki przetwarzania mleka, humanizacja mleka, mleko w profilaktyce i lecznictwie.

Literatura: Szulc T (red.): Mleko – biologia, chemia, analizy, Wydawnictwo UP we Wrocławiu, 2011 2. Szulc T.: Tajemnice Mleka. Wydawnictwo UP we Wrocławiu, 2012 Szulc T., Zachwieja A.: Siara eliksir życia osesków. Wydawnictwa Akademii Rolniczej we Wrocławiu 1988 Litwińczuk A, Litwińczuk Z., Barłowska J., Florek M. Surowce zwierzęce, ocena i wykorzystanie. PWRiL Warszawa 2004. Jurczak M.: Mleko, produkcja, badanie, przerób. Wydawnictwo SGGW Warszawa 2005 Polskie Normy oceny jakości mleka

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń : Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa. Nieobecność na ćwiczeniach musi być odrobiona. Studenci przygotowują się do każdego ćwiczenia, co sprawdzane jest przed ich rozpoczęciem. Z każdej grupy ćwiczeń studenci piszą sprawdzian. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej uzyskanych ocen. Zaliczenie przedmiotu: Całość przedmiotu jest zaliczana na podstawie sprawdzianu – studenci przez 90 minut odpowiadają Na 5 pytań problemowych. Studenci, którzy opanowali najlepiej przedmiot otrzymują certyfikat z zakresu badań i analiz mleka.

Uwagi: Fakultet uzupełniający semestr I