ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10055o16
Rok / Semestr: 2016/2017 letni
Nazwa: Higiena i Toksykologia Żywności
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Dagmara Orzeł
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu toksykologii; opisuje i charakteryzuje różne grupy substancji toksycznych występujących w produktach spożywczych - identyfikuje naturalne toksyny w środkach spożywczych, substancje toksyczne powstające podczas przetwarzania i przechowywania żywności oraz przenikające do żywności z zanieczyszczonego środowiska; objaśnia wybrane aspekty toksykologiczne stosowania dodatków do żywności; zna i tłumaczy skutki toksycznego działania zanieczyszczeń występujących w żywności na organizm człowieka; objaśnia podstawowe zasady higieny w produkcji, przetwórstwie i przechowywaniu żywności; zna obowiązujące przepisy prawne dotyczące substancji obcych w żywności. Umiejętności: Student zna wyposażenie laboratorium analizy żywności oraz specyfikę i zasady bezpiecznej pracy z substancjami toksycznymi; ma opanowane podstawowe metody oznaczania wybranych grup zanieczyszczeń w środkach spożywczych; oblicza i szacuje pobranie wybranych związków toksycznych z całodziennymi racjami pokarmowymi; ocenia i interpretuje ryzyko zagrożenia związane z występowaniem zanieczyszczeń w żywności dla bezpieczeństwa konsumenta.

Kompetencje: Ma świadomość istoty zapewniania odpowiedniej jakości zdrowotnej środków spożywczych na różnych etapach łańcucha żywnościowego; ma świadomość ważności przestrzegania zasad higieny w przetwarzaniu, przechowywaniu i dystrybucji żywności; ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania.

Wymagania wstępne: Biochemia, mikrobiologia

Treści kształcenia: Podstawowe wiadomości z toksykologii, bezpieczeństwa żywności i ocena ryzyka w odniesieniu do: naturalnych substancji toksycznych, substancji toksycznych powstających podczas przetwarzania i przechowywania żywności, chemicznych, biologicznych i fizycznych zanieczyszczeń żywności oraz substancji dodatkowych.

Literatura: 1. Seńczuk W.: Toksykologia, PZWL, 2002; 2. Seńczuk W.: Toksykologia współczesna, PWN, 2006; 3. Orzeł D., Biernat J. (red.): Wybrane zagadnienia z toksykologii żywności, WUP, 201 4. Schmidt R.H., Rodrick G.E., Food safety handbook, John Wiley&Sons, USA, 2002

Metody oceny: Wykład: egzamin w formie pisemnej, ćwiczenia: zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia

Uwagi: