ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RESS10313o16
Rok / Semestr: 2016/2017 letni
Nazwa: Organizacja i zarządzanie przedsiębiorstwem
Kierunek: Ekonomia
Typ studiów: I st. - licencjackie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Jan Spiak
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student nabywa teoretyczną i praktyczną wiedzę dotyczącą zarządzania przedsiębiorstwem. Potrafi samodzielnie analizować otoczenie działalności przedsiębiorstwa oraz formułować strategie zarządzania. Analizuje funkcje zarządzania przedsiębiorstwem obejmujące: planowanie i podejmowanie decyzji, organizowanie, kierowanie i motywowanie oraz kontrolę oraz ich spełnianie w przedsiębiorstwie. Ocenia efekty ekonomiczne działalności przedsiębiorstw oraz formułuje wnioski dotyczące bieżącego i długookresowego zarządzania finansami. Poznaje metody zarządzania oraz zasady prowadzenia negocjacji i etyki zawodu menedżera. Umiejętności: Student nabywa umiejętność posługiwania się fachowym słownictwem z zakresu zarządzania. Potrafi formułować strategie zarządzania przedsiębiorstwem. Umie efektywnie zarządzać zasobami przedsiębiorstwa. Potrafi rozwiązywać problemy z zakresu:, planowania działalności, organizowania i projektowania struktur organizacyjnych, motywowania pracowników i kontroli efektów ekonomicznych działalności przedsiębiorstwa. Potrafi prowadzić negocjacje i stosować zasady etyki menedżera.

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Student ma świadomość znaczenia zarządzania przedsiębiorstwem w warunkach globalizacji, wzrostu konkurencji na rynkach oraz wyzwań stojących przed menedżerami. Potrafi rozwiązywać problemy powstające w zarządzaniu przedsiębiorstwem w wyniku dyskusji prowadzonej w zespole. Potrafi stosować zasady etyki zawodowej menedżera i prowadzić negocjacje.

Wymagania wstępne: Podstawy zarządzania.

Treści kształcenia: Uwarunkowania prawne i ekonomiczne działalności przedsiębiorstw, metody analizy otoczenia zewnętrznego i wewnętrznego przedsiębiorstwa, strategie zarządzania, ocena zasobów i funkcji przedsiębiorstwa, zarządzanie zasobami ludzkimi, zasobami trwałymi i obrotowymi, kapitałem, realizacja funkcji planowania, projektowanie struktur organizacyjnych, motywowanie pracowników, kontrola wyników, prowadzenie negocjacji, zasady etyki zawodu menedżera, systemy zarządzania przedsiębiorstwami.

Literatura: 1. Filipiak B., Panasiuk A.: Przedsiębiorstwo usługowe. Zarządzanie. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2008. 2. Godziszewski B., Haffer M., Stankiewicz M., J, Sudoł S.: Przedsiębiorstwo. Teoria i praktyka zarządzania. Wyd. PWE, Warszawa 2011. 3. Kardas J.S., Wójcik – Augustyniak M.: Zarządzanie w przedsiębiorstwie. Wyd. Difin, Warszawa 2008. 4. Lichtarski J. red.: Podstawy nauki o przedsiębiorstwie. Wyd. AE we Wrocławiu 2007. 5. Strużycki M. jako red. nauk.: Zarządzanie przedsiębiorstwem wydanie II. Wyd. Difin, Warszawa 2004. 6. Sus A.: Zarządzanie przedsiębiorstwem. Materiały do ćw. Wyd. UE we Wrocławiu 2010.

Metody oceny: Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: zaliczenie na podstawie 3 kolokwiów z treści kształcenia i egzamin pisemny, Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: ocena rozwiązywania problemów decyzyjnych (zadań) na podstawie studium przypadku oraz ich prezentacji, Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: ocena pracy indywidualnej, aktywności w zespołach, udziału w dyskusjach na zajęciach.

Uwagi: