ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: AGS10012o16
Rok / Semestr: 2016/2017 letni
Nazwa: Podstawy reologii i metrologii
Kierunek: Agrobiznes
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. inż. Adam Figiel, dr inż. Marek Brennensthul dr Andrzej Fogt
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Ma wiedzę z zakresu technik wykonywania pomiarów i działania przyrządów pomiarowych stosowanych w technice rolniczej. Zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich . Zna zasady przygotowania sprawozdań, prac projektowych i inżynierskich. Student posiada wiedzę na temat modelowania matematycznego procesów reologicznych. Kojarzy zjawiska towarzyszące procesowi przetwarzania z właściwościami reologicznymi surowców rolniczych. Umiejętności: Sprawnie posługuje się wszelkiego typu wykresami zarówno przy prezentacji zależności wielkości fizycznych/technicznych jak i przy pozyskiwaniu (odczytywaniu) niezbędnych danych liczbowych. Sprawnie przeprowadza obliczenia analityczne związane z przetwarzaniem danych pomiarowych. Potrafi oszacować i ocenić poprawność wykonanych obliczeń. Wykonuje po kierunkiem opiekuna proste zadania badawcze i projektowe z zakresu technik pomiarowych w rolnictwie. Potrafi zinterpretować rezultaty oraz sformułować poprawne wnioski. Potrafi zaplanować pomiary i dobrać narzędzia pomiarowe. Potrafi ocenić wpływ wybranych właściwości reologicznych na jakość produktów pochodzenia rolniczego. Posiada umiejętność planowania i przeprowadzania eksperymentów zmierzających do wyznaczenia podstawowych właściwości produktów rolniczych, potrafi przy tym właściwie interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski.

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Potrafi pracować indywidualnie oraz w grupie, przyjmując w niej różne role. Potrafi kierować zespołem, przyjmując odpowiedzialność za efekty jego pracy. Odczuwa potrzebę ciągłego dokształcania się w zakresie metod służących do oceny czynników wpływających na jakość produktów rolniczych. Jest świadom ważności i odpowiedzialności za działania zmierzające do poprawy jakości produktów spożywczych. Ma świadomość, że niestaranność wykonywanych przez niego pomiarów i błędne bądź niedokładne opracowanie wyników może skutkować dużymi stratami finansowymi lub sprowadzać niebezpieczeństwo na ludzi.

Wymagania wstępne: biologiczne podstawy rolnictwa

Treści kształcenia: Przeprowadzanie pomiarów, jednostki miar, przyrządy pomiarowe, analiza wyników pomiarów, błędy pomiarowe. Wytrzymałość mechaniczna, cechy lepko-sprężyste, modelowanie matematyczne, tekstura.

Literatura: Jakubiec W., Malinowski J. Metrologia wielkości geometrycznych. Wydawnictwa Naukowo – Techniczne, Warszawa 2004 Zawistowski J., Sałaciński T. (red.) Ćwiczenia laboratoryjne z metrologii. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2005. Sitkei, G. 1986. Mechanics of agricultural materials. Akademiai Kiado, Budapest. Steffe J.F. 1996. Rheological Methods in Food Process Engineering. Freeman Press. USA. www.egr.msu.edu/˜Steffe/

Metody oceny: Wiedza: Kolokwia na ćwiczeniach, oceny ze sprawozdań, końcowe zaliczenie ćwiczeń Umiejętności: Ocena wykonania pojedynczych zadań z techniki pomiarów, ocena aktywności na zajęciach, ocena wykonanych projektów Kompetencje społeczne: Ocena efektów pracy w zespole i zaangażowania w pracę zespołową. Ocena staranności przygotowywania raportów i sprawozdań.

Uwagi: