ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ZJS10102o16
Rok / Semestr: 2016/2017 letni
Nazwa: Podstawy produkcji roślinnej
Kierunek: Zarządzanie jakością i analiza żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Barbara Chrzanowska-Drożdż
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Po ukończeniu kursu, student potrafi: - rozmawiać na temat systematyki, rozwoju i agrotechniki gatunków roślin uprawnych, - rozpoznawać gatunki roślin uprawianych w Polsce - wyjaśnić podstawowe terminy z zakresu uprawy roślin (środowisko, uprawa gleby, techniki upraw) i stosować je w praktyce. Umiejętności Student potrafi: - dobrać odpowiednie gatunki roślin uprawnych do zróżnicowanych warunków siedliskowych i ich późniejszego wykorzystania oraz zastosować odpowie-dnią agrotechnikę, - określić wpływ warunków siedliskowych i agrotechni-cznych na wielkość i jakość plonu.

Kompetencje: Student posiada świadomość: - potrzeby dalszego kształcenia, - integracji wiedzy z różnych dyscyplin w praktyce, - znaczenia produkcji rolniczej w żywieniu ludzi i zwierząt oraz jej wpływu na środowisko.

Wymagania wstępne: Biologia i chemia na poziomie szkoły średniej

Treści kształcenia: Historyczne i gospodarcze znaczenie roślin upraw polowych. Podstawowe wiadomości o glebie. Zarys biologii rozwoju roślin. Czynności życiowe roślin. Uprawa roli. Podstawowe elementy uprawy roślin: przedplon, termin i sposób siewu oraz sadzenia, nawożenie organiczne i mineralne roślin, ochrona przed patogenami i chwastami, zbiór. Przemysłowe wykorzystanie surowców roślinnych. Kierunki hodowli roślin.

Literatura: 1. Jasińska Z., Kotecki A.2003. Szczegółowa Uprawa Roślin, T.I i II, wyd. UP we Wrocławiu; 2. Chotkowski J. i in. 2005, Rynki i technologie produkcji roślin uprawnych, wyd. Wieś Jutra, Warszawa; 3. Sawicka B. i in. 2000, Agrotechnika i jakość cech roślin uprawnych, AR Lublin.

Metody oceny: Egzamin pisemny

Uwagi: