ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: MRS20107o16
Rok / Semestr: 2016/2017 letni
Nazwa: Szkodniki i choroby w magazynach i przechowalniach
Kierunek: Medycyna roślin
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 15 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Michał Hurej, dr Ewa Moszczyńska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Posiada rozszerzoną wiedzę, w stosunku do studiów pierwszego stopnia, z zakresu ochrony roślin uprawnych oraz szkodników i chorób występujących w czasie przechowywania. Umiejętności: Potrafi zdiagnozować zagrożenia dotyczące obecności agrofagów w przechowalniach. Potrafi wybrać i zalecić optymalne metody ochrony roślin w zależności do warunków temperaturowo-wilgotnościowych w magazynach.

Kompetencje: Ma świadomość indywidualnej i społecznej odpowiedzialności za stan środowiska i jakość produkowanej żywności; umie przewidywać skutki podejmowanej działalności; potrafi wskazać działania służące ograniczeniu ryzyka.

Wymagania wstępne: Botanika, Biochemia, Fizjologia Roślin, Uprawa roli i roślin

Treści kształcenia: Znajomość szkodliwych organizmów (szkodniki, wirusy, bakterie, grzyby). Rola czynników abiotycznych modyfikujących ich szkodliwość w okresie przechowywania. Procedury prawidłowego procesu decyzyjnego dotyczącego zwalczania agrofagów i patogenów. Możliwość łączenia różnych metod ochrony.

Literatura: 1. Kryczyński S., Weber Z., 2010. Fitopatologia, tom 1 Podstawy fitopatologii i Choroby roślin uprawnych. PWRiL, Poznań. 2. Kryczyński S., Weber Z., 2010. Fitopatologia, tom 2 Choroby roślin uprawnych. PWRiL, Poznań. 3. Fiedorow Z., Gołębniak B., Weber Z., 1991. Fitopatologia Ogólna, Skrypt AR w Poznaniu, Poznań. 4. Marcinkowska J., 2003. Oznaczanie rodzajów grzybów ważnych w patologii roślin, SGGW, Warszawa. 5. Żródła w postaci oryginalnych artykułów naukowych. 6. Nawrot J., 2002. Owady-szkodniki magazynowe. Themar, Warszawa. 7. Nawrot J., Klejdysz T., 2009. Atlas owadów szkodników żywności. Polskie Stowarzyszenie Pracowników Dezynfekcji, Dezynsekcji i Deratyzacji. 8. Hagstrum D., Klejdysz T., Subramanyam B., Nawrot J., 2013. Atlas of stored-products insects and mites. AACC International, Inc., USA. 9. Dyjeciński J., 1964. Szkodniki artykułów spożywczych, Wydawnictwo przemysłu Lekkiego i Spożywczego, Warszawa.

Metody oceny: Wiedza: zaliczenie. Umiejętności: Ocena z kolokwium, ocena z praktycznej umiejętności rozpoznawania szkodników i patogenów występujących w magazynach i przechowalniach. Kompetencje społeczne: Rzeczowość argumentacji studenta podczas dyskusji w 5 stopniowej skali.

Uwagi: