ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NZCS10090f16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Psychologia odżywiania
Kierunek: Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 12 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Ewa Piotrowska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna pojęcie zachowania żywieniowe i potrafi odtworzyć ich typologię. Student wylicza grupy czynników wpływających na zachowania żywieniowe. Student potrafi umiejscowić grupę czynników psychologicznych w zbiorze wszystkich determinantów sposobu żywienia. Student opisuje grupy czynników psychologicznych wpływających na zachowania żywieniowe. Student zna i tłumaczy wpływ poszczególnych czynników psychologicznych na zachowania żywieniowe. Student objaśnia korelację poszczególnych czynników psychologicznych w ramach grupy czynników. Umiejętności: Potrafi określić i zinterpretować związek między cechami osobowości a zachowaniami żywieniowymi w oparciu o przygotowane instrumenty oceny psychologicznej. Student ocenia różnicę w zachowaniach żywieniowych między osobnikami różnych płci Student interpretuje czynniki ryzyka zaburzeń odżywiania w świetle cech indywidualnych jednostki.

Kompetencje: Student ma świadomość wpływu czynników psychologicznych na zachowania żywieniowe. Student ma świadomość ważności przestrzegania zasad racjonalnego żywienia przez każdą z grup społecznych.

Wymagania wstępne: psychologia, pedagogika

Treści kształcenia: Podstawowe pojęcia psychologiczne, podstawowa znajomość uwarunkowań sposobu żywienia, podstawowy podział czynników psychologicznych warunkujących sposób żywienia, podstawowe wiadomości o czynnikach psychologicznych wpływających na sposób żywienia.

Literatura: 1. Gawęcki J., Roszkowski W.: Żywienie człowieka zdrowie publiczne cz. III. PWN, Warszawa, 2011. 2. Jeżewska- Zychowicz M., Babicz- Zielińska E.: Konsument na rynku nowej żywności- wybrane uwarunkowania spożycia, Warszawa, 2009. 3. Jeżewska- Zychowicz M., Pilska M.: Postawy względem żywności i żywienia : wybrane aspekty teoretyczne i metodyczne, SGGW, Warszawa, 2007. 4. Jeżewska- Zychowicz M.: Wpływ wybranych cech indywidualnych i środowiskowych na zachowania żywieniowe młodzieży, Rozprawy Naukowe i Monografie, SGGW, Warszawa, 2006. 5. Jeżewska- Zychowicz M.: Zachowania żywieniowe i ich uwarunkowania, SGGW, Warszawa, 2007 6. Jeżewska- Zychowicz M.: Zachowania żywieniowe konsumentów a proces edukacji żywieniowej, SGGW, Warszawa, 1996. 7. Ołgen J.: Psychologia odżywiania się, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków, 2011.

Metody oceny: Wiedza: egzamin pisemny - eseje na zadane tematy Umiejętności: projekt, obserwacja Kompetencje: przedłużona obserwacja przez opiekuna, ocena przez kolegów, samoocena

Uwagi: