ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NZCS00101f16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Ustawodawstwo żywnościowe
Kierunek: Żywienie Człowieka
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 12 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Danuta Figurska – Ciura
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu ustawodawstwa żywnościowego. Identyfikuje i opisuje podstawowe akty prawne dotyczące żywności i żywienia w Unii Europejskiej i w Polsce, rozróżnia rodzaje aktów prawnych. Zna podstawy prawne oraz wymagania związane z wewnętrzną i zewnętrzną kontroli bezpieczeństwa żywności. Student zna zadania i kompetencje organów urzędowej kontroli żywności w Polsce. Student zna podstawową dokumentację związaną z funkcjonowaniem urzędowej kontroli żywności. Umiejętności: Student potrafi przedstawić cele i treści podstawowych aktów prawnych związanych z żywnością, posługuje się wybranymi aktami prawnymi w celu rozwiązania podstawowych problemów w zakresie technologii żywności. Student potrafi interpretować przepisy prawa żywnościowego. Wdraża i stosuje akty prawa żywnościowego w praktyce. Student na podstawie przepisów prawa żywnościowego określa wymagania dotyczące higieny produkcji i bezpieczeństwa żywności.

Kompetencje: Student jest świadomy znaczenia roli ustawodawstwa żywnościowego w zachowaniu bezpieczeństwa żywności, dba o przestrzeganie przepisów prawa żywnościowego i jest wrażliwy na łamanie zasad etyki zawodowej. Postępuje zgodnie przepisami prawa żywnościowego. Jest zdolny i chętny do współpracy w celu zapewnienia przestrzegania prawa w swoim otoczeniu. Jest świadomy swoich kompetencji, otwarty i kreatywny. Podejmuje działania w obronie słabszych i nieprzystosowanych społecznie.

Wymagania wstępne:

Treści kształcenia: Podstawy i rys historyczny ustawodawstwa żywnościowego w Unii Europejskiej i w Polsce. Zasady stanowienia prawa żywnościowego w Europie i w Polsce. Kodeks Żywnościowy jako zbiór wytycznych przy tworzeniu aktów prawnych w Europie. Rozporządzenie ramowe Parlamentu Europejskiego i Rady 178/2002, wybrane rozporządzenia UE dotyczące żywności. Ustawa z dn. 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia i akty wykonawcze dotyczące wybranych zagadnień związanych z żywnością. Podstawy prawne wdrażania systemów zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności. Akty prawne określające cele, zadania, i kompetencje organów kontroli urzędowej w Polsce.

Literatura: 1.Prawo żywnościowe w warunkach członkostwa Polski w Unii Europejskiej Taczanowski M., Wolters Kluwer Polska Sp. z o.o. 2009 2. Prawo żywnościowe. Zarys prawa polskiego i wspólnotowego Korzycka-Iwanow M., Wydawnictwo prawnicze Lexis –Nexis, W-wa 2007 3. Bezpieczeństwo żywności i żywienia komentarz do ustawy oraz przepisów wspólnotowych Grochowska M.; ODDK Gdańsk, 2006 4. Nowe prawo żywnościowe Unii Europejskiej a systemy GMP, GHP, HACCP, Kowalska E. Majewska E., Obiedziński M.W., Zadernowski M.R.; ODDK Gdańsk, 2006 5. Żywność a prawo i zdrowie Gertig H., Duda G., Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2004; 6. Aktualne akty prawne unijne i polskie.

Metody oceny: Wiedza: egzamin pisemny- eseje na zadane tematy Umiejętności : realizacja zadania Kompetencje: obserwacja, portfolio

Uwagi: