ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10143o16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Opakowania żywności
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Tadeusz Szmańko
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna funkcje opakowań - zasady projektowania opakowań jednostkowych i transportowych – ma wiedzę na temat właściwości opakowań z różnych tworzyw opakowaniowych - dobiera systemy pakowania żywności – identyfikuje problemy ekologiczne związane ze stosowaniem opakowań - zna metody utylizacji opakowań. Umiejętności: Student potrafi zastosować najbardziej odpowiednie opakowania do poszczególnych rodzajów żywności – zna kryteria oceny opakowań – interpretuje problemy ekologiczne związane ze stosowaniem opakowań.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Jest zdolny do projektowania opakowań z uwzględnieniem wymogów ekologicznych – student umie dokonać wyboru rodzaju tworzywa opakowaniowego i formy konstrukcyjnej opakowań do pakowanej żywności – postrzega relacje pomiędzy stosowaniem opakowań a problemami ekologicznymi.

Wymagania wstępne: Ogólna technologia żywności, inżynieria procesowa, rysunek techniczny

Treści kształcenia: Funkcje opakowań. Normalizacja i projektowanie opakowań. Właściwości materiałów opakowaniowych. Formy konstrukcyjne opakowań. Systemy pakowania żywności. Dobór opakowań do pakowanych produktów. Utylizacja opakowań.

Literatura: 1.Food packing:principles and practice, Robertson G.L., Marcel Dekker Inc.,1993. 2.Packaging:specifications, purchasing and quality control, Leonard E.A., Marcel Dekker Inc., 1996; 3.Innovations in food packaging. J.H. Han. Elsevier, 2005; 4. Opakowania żywności, Red.Czarniawski B., Michniewicz J.,Agro Food, 1998; Opakowanie, wyd. Sigma-Not Sp. z o.o.

Metody oceny: Pisemne zaliczenie.

Uwagi: