ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10240o16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Fizyka I
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr Andrzej Fogt
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna podstawy metodologii pomiarów wielkości fizycznych, zna metodologiczne podstawy opisu zależności występujących w fizyce w zastosowaniu do wielkości statycznych i w niewielkim stopniu dynamicznych, zna podstawowe prawa i zasady z zakresu mechaniki i termodynamiki oraz przykłady ich zastosowań w technice i życiu codziennym, zna mechaniczne i termiczne parametry charakteryzujące materiały i rozumie ich sens. Umiejętności: Student potrafi mierzyć wielkości mechaniczne i cieplne, zna i umie stosować najprostsze przetworniki elektroniczne do pomiarów wielkości nieelektrycznych. Student umie zastosować znane sobie prawa fizyki do rozwiązywania prostych problemów praktycznych, umie przeanalizować zjawiska fizyczne (przyrody) powołując się na prawa fizyki, umie graficznie i analitycznie przedstawić zależności wielkości fizycznych oraz wyniki pomiarów.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Student ma świadomość powszechności i uniwersalności praw przyrody (fizyki). Wykazuje dbałość o powierzony sprzęt i rozumie, że jego właściwe działanie zależy od jego staranności i kompetencji. Doskonali metody stawiania pytań i problemów oraz wyrażania ocen zaproponowanych rozwiązań w warunkach pracy grupowej.

Wymagania wstępne: kurs fizyki i matematyki w zakresie liceum ogólnokształcącego

Treści kształcenia: Propedeutyka metod matematycznych fizyki (elementy rachunku wektorów, rachunku różniczkowego i całkowego, zasady sporządzania wykresów), wybrane zagadnienie z kinematyki, prawa dynamiki i ich wykorzystanie do analizy prostych układów, polowy opis oddziaływań, statyka i dynamika płynów, mechanika ośrodków ciągłych z uwzględnieniem cieczy nieniutonowskich, termodynamika równowagowa ze wzmiankami nt. termodynamiki statystycznej, opis zjawisk na granicy faz, opis zjawisk z energetycznego punktu widzenia oraz z wykorzystaniem praw zachowania, pomiary wielkości mechanicznych i termicznych.

Literatura: 1. Halliday D, Resnick R., Walker J., „Podstawy fizyki”, t. 1 – 2, PWN, Warszawa, 2003 lub wyd. późniejsze (wybrane rozdziały); 2. Halliday D, Resnick R., Walker J., „Podstawy fizyki”, t. 3 – 5, PWN, Warszawa, 2003 lub wyd. późniejsze (wybrane rozdziały); 3. Bobrowski Cz., „Fizyka - krótki kurs”, WNT, Warszawa 2003 lub wyd. późniejsze; 4. Przestalski S. „Elementy fizyki, biofizyki i agrofizyki”, Wyd. UW, Wrocław 2001; 5. Kleszczyńska H., Kilian M., Kuczera J. (red.), „Laboratorium fizyki, biofizyki i agrofizyki”, Wyd. UP, Wrocław 2008; 6. e-fizyka: http://open.agh.edu.pl/file.php/18/e_fizyka/index.htm

Metody oceny: Zaliczenie na podstawie ocen z kolokwiów (co najmniej 3) oraz sprawozdań z wykonanych pomiarów.

Uwagi: