ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10200o16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Biotechnologia żywności
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 12 / 24 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Maria Wojtatowicz
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student wyróżnia obszary biotechnologii i zna zakres działania biotechnologii żywności – definiuje podstawowe terminy i zjawiska biotechnologiczne – zna podstawy prowadzenia bioprocesów oraz istotę procedur izolacji, selekcji, doskonalenia i przechowywania szczepów przemysłowych – opisuje przykładowe biotechnologie drobnoustrojowe i enzymatyczne – zna metody produkcji fermentowanej żywności, zaangażowane drobnoustroje i ich funkcje – identyfikuje i opisuje biotechnologiczne metody utylizacji produktów odpadowych przemysłu spożywczego. Umiejętności: Student zna wyposażenie laboratorium biotechnologicznego – wykorzystuje biokatalizatory w formie komórek wolnych i immobilizowanych – ma opanowane podstawowe metody pomiaru biomasy – potrafi przeprowadzić i opisać proces fermentacji, biosyntezy i biokatalizy enzymatycznej.

Kompetencje: Kompetencje społeczne postawy): Wykazuje lepsze zrozumienie zjawisk biologicznych zachodzących podczas przetwarzania surowców i produktów spożywczych i wykorzystuje tę wiedzę przy projektowania nowych produktów i technologii – potrafi pracować w zespole – jest zdolny do opracowania otrzymanych w laboratorium wyników i ich zaprezentowania.

Wymagania wstępne: biochemia, mikrobiologia ogólna i żywności

Treści kształcenia: Drobnoustroje przemysłowe: pozyskiwanie, doskonalenie i przechowalnictwo szczepów. Bioreaktory, techniki hodowlane i operacje jednostkowe w biotechnologiach przemysłowych. Zarys wybranych procesów biosyntezy dodatków konsumpcyjnych (aminokwasy, kwasy organiczne, polisacharydy, barwniki) i procesów enzymatycznej modyfikacji składników żywności. Mikrobiologiczne i technologiczne aspekty produkcji fermentowanej żywności. Biotechnologiczne zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego.

Literatura: 1. Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne, Chmiel A., PWN 1998; 2. Biotechnologia żywności, Red. Bednarski W., Reps A., WNT, Warszawa 2001; 3. Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, t 2. Red. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., PWN, 2008; 4. Fundamental food microbiology, B. Ray & A. Bhunia, CRC Press, Boca Raton-London-New York, 2008; 5. Enzymes in food processing, Ed. Nagodawithane T.W.& Reed G., Acad. Press INC 1993; 6.Biotechnologia ścieków przemysłowych. Red. Mikach K., Wyd. Politechniki Śląskiej, Gliwice 2000.

Metody oceny: zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, egzamin pisemny

Uwagi: Prowadzący wykłady: prof. dr hab. Maria Wojtatowicz, prof.dr hab.Waldemar Rymowicz, dr hab. Anna Rodziewicz, prof.nadzw.