ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20088o16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Technologia węglowodanów i tłuszczów roślinnych II
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 7
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 60 / 0 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Anna Pęksa
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student potrafi scharakteryzować właściwości ziemniaka i jego skład chemiczny pod kątem wartości technologicznej. Identyfikuje i tłumaczy zagrożenia wynikające z nieodpowiedniej jakości surowca, opisuje zmiany zachodzące w czasie przetwarzania ziemniaka. Charakteryzuje surowce olejarskie i ich przydatność w przetwórstwie. Definiuje i opisuje właściwości półproduktów i produktów świadczące o ich jakości. Rozróżnia i wymienia maszyny i urządzenia oraz odtwarza przebieg procesów na liniach technologicznych pracujących aktualnie w zakładach produkcyjnych. Umiejętności: Student zna specyfikę pracy w zakładach przetwarzających surowiec ziemniaczany oraz produkującym przekąski ekstrudowane na bazie przetworów z surowców węglowodanowych. Dobiera surowiec odpowiedni do kierunku przetwarzania. Analizuje jakość surowców olejarskich i tłuszczy jadalnych oraz półproduktów i wyrobów gotowych w przetwórstwie ziemniaka, szacuje zagrożenia i proponuje właściwe rozwiązania technologiczne. Na podstawie właściwości produktu gotowego określa jego jakość. Potrafi na podstawie cech surowca i warunków technologicznych przewidzieć jakość produktu gotowego.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Student wykazuje zdeterminowanie w dbałości o wykorzystanie w produkcji żywności surowców o odpowiedniej jakości technologicznej, bezpiecznych dla zdrowia człowieka oraz zorientowanie na prawidłowość przebiegu procesu technologicznego i jakość produktu finalnego. Postępuje zgodnie z zasadami etyki i przestrzega zasad higieny niezbędnych przy produkcji żywności. Jest chętny do pracy w zespole, wykazuje aktywną postawę i kreatywność w podejściu do podejmowanych zagadnień. Jest świadomy odpowiedzialności za powierzony sprzęt i wspólnie realizowane zadania.

Wymagania wstępne: Ogólna technologia żywności, technologia węglowodanów, chemia żywności, żywienie człowieka

Treści kształcenia: Struktura zużytkowania ziemniaka. Zakłady przetwórstwa ziemniaczanego w Polsce. Przydatność odmian ziemniaka do przetwórstwa w różnych gałęziach produkcji. Surowce olejarskie. Technologia produkcji wyrobów suszonych, smażonych i konserwowych z ziemniaka. Maszyny i urządzenia w różnych zakładach. Technologia produkcji wyrobów przekąskowych z wykorzystaniem ziemniaka i jego przetworów. Technologia ekstruzji, surowiec, produkty gotowe i ich jakość, działanie ekstruderów. Produkty uboczne w przetwórstwie ziemniaka i ich zagospodarowanie.

Literatura: 1. Technologia przetwórstwa węglowodanów. Red. Pałasiński M., Wyd. PTTŻ-O/Małopolski, Kraków 2005, 2. Potato Science and Technology. Lisińska G., Leszczyński W. Appl. Science Publishers London, New York 1989, 3. Potato processing. Talburt F., Smith O., Van Nostrand Reinhold Publisher, New York 1987; 4. Snack Food Processing. Lusas E.W., Rooney L.W. CRC Press, Boca Raton, London, New York, Washington, D.C. 2001, 5. Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii. Świderski Franciszek (red.), Waszkiewicz-Robak Bożena (red),Wyd. SGGW Warszawa, 2010, Czasopisma: Potato Processing, Potato Storage, Rynek Ziemniaka.

Metody oceny: egzamin ustny - na podstawie pytań otwartych

Uwagi: