ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20109f16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Wybrane zagadnienia z ciastkarstwa
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Anna Czubaszek
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student po ukończeniu kursu zna surowce i procesy technologiczne stosowane w produkcji wyrobów cukierniczych, przepisy sanitarne i ryzyko skażenia mikrobiologicznego występujące w tych procesach.

Kompetencje: Umiejętności: Student potrafi dobrać odpowiedniej jakości surowce i parametry procesu technologicznego do produkcji wybranych wyrobów cukierniczych.

Wymagania wstępne:

Treści kształcenia: Surowce stosowane w produkcji wyrobów cukierniczych. Technologia wyrobów cukierniczych. Problemy mikrobiologiczne, przechowywanie i problemy sanitarne w przemyśle cukierniczym.

Literatura: 1. Ambroziak Z. Produkcja piekarsko-ciastkarska. Część I. WSiP, Warszawa, 2012. 2. Ambroziak Z. Produkcja piekarsko- ciastkarska. Część II. WSiP, Warszawa, 2012. 3. Dojutrek Cz., Pietrzyk A. Ciastkarstwo. WSiP, Warszawa, 2005. 4. Czasopisma: Przegląd Piekarski i Cukierniczy, Cukiernictwo

Metody oceny: zaliczenie pisemne

Uwagi: