ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10149o16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Higiena i toksykologia żywności
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Dagmara Orzeł
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu toksykologii. Student opisuje i charakteryzuje naturalne toksyny w środkach spożywczych oraz chemiczne, biologiczne i fizyczne zanieczyszczenia żywności. Student objaśnia podstawowe zasady higieny w przetwórstwie i przechowywaniu żywności. Umiejętności: Student zna wyposażenie laboratorium analizy żywności oraz specyfikę i zasady bezpiecznej pracy z substancjami toksycznymi. Student ma opanowane podstawowe metody oznaczania wybranych grup zanieczyszczeń w środkach spożywczych. Student oblicza i szacuje pobranie wybranych związków toksycznych z całodziennymi racjami pokarmowymi.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Student ma świadomość istoty zapewniania odpowiedniej jakości zdrowotnej środków spożywczych na różnych etapach łańcucha żywnościowego. Student wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt laboratoryjny. Ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania.

Wymagania wstępne: chemia żywności, biochemia, ogólna technologia żywności, mikrobiologia

Treści kształcenia: Podstawowe wiadomości z toksykologii. Charakterystyka naturalnych substancji toksycznych oraz chemicznych, biologicznych i fizycznych zanieczyszczeń żywności. Wybrane aspekty toksykologiczne stosowania dodatków do żywności. Wymagania higieniczne w przetwórstwie i przechowywaniu żywności.

Literatura: 1. Seńczuk W.: Toksykologia. PZWL, 2002; 2. Seńczuk W.: Toksykologia współczesna, PWN, 2006; 3. Gertig H.: Żywność a zdrowie i prawo. PZWL, 2004; 4. Schmidt R.H., Rodrick G.E., Food safety handbook. John Wiley&Sons, USA, 2002.

Metody oceny: zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, pisemne zaliczenie wykładów

Uwagi: