ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20296f16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Zagospodarowanie odpadów przemysłu spożywczego
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Agnieszka Nawirska-Olszańska
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po zakończeniu kursu zna rodzaje i ilość powstających odpadów w różnych zakładach przemysłu spożywczego. Student zna również możliwości zagospodarowania odpadów i ich wtórnego wykorzystania. Posiada wysoki zasób wiedzy w zakresie przepisów prawnych obowiązujących w kraju i Unii Europejskiej związanych z gospodarką odpadami.

Kompetencje: Po zakończeniu kursu student potrafi oszacować ilość i jakość powstających odpadów w zakładzie. Ma podstawowy zasób wiedzy do zaproponowania technologii zagospodarowania powstałych odpadów lub różne formy ich utylizacji.

Wymagania wstępne: Mikrobiologia, ekologia i ochrona środowiska

Treści kształcenia: Odpady z przemysłu spożywczego ilość, jakość możliwości zagospodarowania. Utylizacja i składowanie odpadów nie podlegających wtórnemu wykorzystaniu. Gospodarowanie odpadami niebezpiecznymi i opakowaniowymi. Prawodawstwo Unii Europejskiej w zakresie utylizacji i składowania odpadów z przemysłu spożywczego, rozwiązanie techniczne i technologiczne wykorzystywane w krajach Unijnych.

Literatura: 1. Dienszczykow M.T.: Odpady przemysłu spożywczego i ich wykorzystanie, WNT, Warszawa 1969; 2. Czasopisma branżowe.

Metody oceny: Egzamin ustny lub pisemny.

Uwagi: