ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10145o16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Ekonomika i organizacja przemysłu spożywczego
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Tomasz Berbeka
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student ma podstawową wiedzę w zakresie sektora rolno-spożywczego oraz charakterystyki poszczególnych branż.; rozumie jaka jest rola i miejsce przemysłu spożywczego w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego kraju; ma podstawową wiedzę o podmiotach, strukturach i istotnych elementach, zna relacje między podmiotami, strukturami i systemami gospodarki żywnościowej; zna sposoby pozyskiwania i prezentowania danych statystycznych i metody analizy dynamiki zjawisk w zakresie sezonowości i prognozowania podaży surowców rolnych. Zna główne tendencje i problemy na światowych rynkach żywnościowych. Wie jakie są relacje kosztowe i dochodowe w poszczególnych sferach produkcyjnych przemysłu rolno-spożywczego. Umiejętności: Student potrafi prawidłowo analizować i interpretować zjawiska dotyczące rynków żywnościowych w skali globalnej, krajowej i regionalnej wykorzystując wiedzę teoretyczną oraz pozyskane dane empiryczne; potrafi interpretować podstawowe mierniki (wskaźniki) rozmieszczenia bazy surowcowej i przetwórczej oraz określić wzajemne relacje; potrafi zastosować podstawowe metody oceny efektywności ekonomicznej inwestycji w przemyśle rolno-spożywczym oraz interpretować podstawowe sprawozdania finansowe.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Student wykorzystuje posiadaną wiedzę ekonomiczną do oceny pozycji konkurencyjnej przedsiębiorstw sektora żywnościowego oraz wyznaczania jego miejsca gospodarce narodowej; potrafi myśleć i działać w sposób zapewniający racjonalną i efektywną koordynację zasobów gospodarczych przedsiębiorstw branży spożywczej oraz wykazuje inicjatywę i podejmuje racjonalne działania w tym zakresie; potrafi określać priorytety i planować środki niezbędne do realizacji wytyczonych celów (planowanie produkcji, inwestycje) oraz inspirować współpracowników do podejmowania działalności w tym zakresie.

Wymagania wstępne: ekonomia, matematyka, statystyka, technologia ogólna przemysłu spożywczego

Treści kształcenia: Polski sektor rolno-żywnościowy na tle wybranych krajów UE. Baza surowcowa i gospodarka surowcami w zakładach przemysłu spożywczego. Rynek produktów spożywczych. Przedsiębiorstwo sektora żywnościowego. Majątek trwały i obrotowy. Zdolność produkcyjna. Zatrudnienie. Wydajność pracy i płace. Rachunek kosztów. Inwestycje w krajowym sektorze żywnościowym. Klasyfikacje kosztów. Kalkulacja podziałowa i doliczeniowa kosztów. Analiza wahań podaży surowców rolnych. Analiza gospodarowania majątkiem trwałym i obrotowym przedsiębiorstwa. Podstawy księgowości przedsiębiorstw. Analiza bilansu i rachunku wyników. Biznes plan. Fundusze strukturalne UE. Restrukturyzacja i modernizacja sektora rolno-spożywczego w Polsce.

Literatura: Bień J.: Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa. PWN W-wa, 1996; Duraj J.: Podstawy ekonomiki przedsiębiorstwa. PWE 2000; Griffin R. W.: Podstawy zarządzania organizacjami. PWN, W-wa, 2004; Romanowska M.: Zarządzanie strategiczne, PWE, Warszawa 2003; Sawicki K.: Podstawy rachunkowości. PWE, Warszawa 1996; Skowronek Cz.: Logistyka w przedsiębiorstwie. PWE Warszawa 1995; Restrukturyzacja i modernizacja sektora rolno-żywnościowego w Polsce.MR,Warszawa 2010; Raporty Roczne 2007-2011, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Metody oceny: zaliczenie ćwiczeń, kolokwia, projekt, egzamin pisemny

Uwagi: