ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10301f16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Podstawy prawa żywnościowego
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Danuta Figurska – Ciura
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Po ukończeniu kursu student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu prawa żywnościowego. Rozumie i wskazuje podstawowe zagadnienia związane z polityką bezpieczeństwa żywności; zna, identyfikuje i nazywa rodzaje aktów prawnych, rozpoznaje i opisuje podstawowe akty prawne dotyczące żywności i żywienia w Unii Europejskiej i w Polsce, wskazuje cele i zasady wewnętrznej i zewnętrznej kontroli bezpieczeństwa żywności. Student wylicza i opisuje organy urzędowej kontroli żywności funkcjonujące w Polsce, rozróżnia ich kompetencje i charakteryzuje ich działalność. Umiejętności: Student potrafi przedstawić cele i założenia unijnej polityki żywnościowej, wyszukuje akty prawne związane z danym zagadnieniem, posługuje się wybranymi aktami prawnymi w celu rozwiązania podstawowych problemów. Student analizuje akty prawne, sporządza wyciągi z aktów prawnych i potrafi zinterpretować podstawowe przepisy prawa żywnościowego, Wdraża i stosuje przepisy prawa żywnościowego w praktyce. Student określa i formułuje wymagania dotyczące żywności i higieny produkcji żywności na podstawie przepisów prawa żywnościowego.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Student jest świadomy znaczenia roli prawa w zachowaniu bezpieczeństwa żywności, dba o przestrzeganie przepisów prawa żywnościowego i jest wrażliwy na łamanie zasad etyki zawodowej. Postępuje zgodnie przepisami prawa żywnościowego. Jest zdolny i chętny do współpracy w celu zapewnienia w zapewnienia zasad przestrzegania prawa w swoim otoczeniu. Jest świadomy swoich kompetencji, otwarty i kreatywny.

Wymagania wstępne:

Treści kształcenia: Polityka bezpieczeństwa żywności, podstawy i rys historyczny prawa żywnościowego, Kodeks Żywnościowy. Prawo żywnościowe w Unii Europejskiej i w Polsce. Rozporządzenie ramowe Parlamentu Europejskiego i Rady 178/2002, pakiet rozporządzeń higienicznych, inne wybrane rozporządzenia UE. Ustawa z dn. 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia i wybrane akty wykonawcze dotyczące wymagań higienicznych, znakowania żywności, dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń, substancji dodatkowych itp. Podstawy prawne wdrażania systemów zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności. Cele, zadania, struktura organizacyjna i kompetencje organów kontroli urzędowej w Polsce.

Literatura: 1.Prawo żywnościowe w warunkach członkostwa Polski w Unii Europejskiej Taczanowski M., Wolters Kluwer Polska Sp. z o.o. 2009, 2. Prawo żywnościowe . zarys prawa polskiego i wspólnotowego Korzycka-Iwanow M., Wydawnictwo prawnicze Lexis –Nexis, W-wa 2007 3. Bezpieczeństwo żywności i żywienia komentarz do ustawy oraz przepisów wspólnotowych Grochowska M.; ODDK Gdańsk, 2006; 4.. Nowe prawo żywnościowe Unii Europejskiej a systemy GMP, GHP, HACCP, Kowalska E. Majewska E., Obiedziński M.W., Zadernowski M.R.; ODDK Gdańsk, 2006; 4. Żywność a prawo i zdrowie Gertig H., Duda G., Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2004; 5. Aktualne akty prawne unijne i polskie.

Metody oceny: egzamin pisemny

Uwagi: