ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10300o16
Rok / Semestr: 2016/2017 letni
Nazwa: Projektowanie technologiczne
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 0 / 45 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Anna Sokół-Łętowska
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student identyfikuje zasady i metody obowiązujące przy projektowaniu, potrafi zdefiniować problem projektowy, identyfikuje zagadnienia do opracowania, wybiera sposób postępowania i metodykę opracowania poszczególnych zagadnień, tłumaczy zaproponowane w projekcie rozwiązania, objaśnia przebieg zaprojektowanego procesu produkcyjnego. Umiejętności: Student weryfikuje procesy technologiczne i metody produkcji pod kątem efektywności, wykonuje bilans masowy procesu technologicznego i produkcyjnego, dobiera urządzenia technologiczne, magazynowe i transportowe, opracowuje system transportu wewnętrznego, korzysta z dokumentacji technicznej urządzeń – dostępnej w postaci katalogów, sporządza plan przestrzennego rozmieszczenia procesu produkcyjnego, opracowuje część technologiczną projektu dotyczącego jednostki produkcyjnej (małego zakładu, oddziału, linii produkcyjnej) związanej z przemysłem spożywczym.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): współpraca z innymi członkami zespołu projektowego, postrzeganie relacji między wyposażeniem projektowanej jednostki produkcyjnej a bezpieczeństwem zatrudnionych pracowników, świadomość wpływu projektowanej jednostki na otaczające środowisko, zorientowanie na obniżanie energochłonności procesu produkcyjnego.

Wymagania wstępne: Podstawowa wiedza z przedmiotów : matematyki, fizyki, chemii rysunku technicznego, maszynoznawstwa, inżynierii procesowej, technologii ogólnej.

Treści kształcenia: Podstawowe pojęcia związane z procesem inwestycyjnym jednostki produkcyjnej (zakładu, oddziału, linii produkcyjnej). Rola inżyniera technologa w procesie inwestycyjny. Dokumentacja projektowa inwestycji. Projektowanie procesu technologicznego. Wybór metody produkcji. Dobór urządzeń technologicznych. Zestawienie linii produkcyjnej. Organizacja procesu produkcyjnego. Projektowanie magazynów. Projektowanie transportu wewnętrznego. Wytyczne systemu kontroli produkcji. Plan przestrzennego rozmieszczenia procesu produkcyjnego. Wskaźniki techniczno-ekonomiczne projektowanej jednostki produkcyjnej.

Literatura: 1. Bilska B., Grzesińska W., Tomaszewska M.: Development of technologies of food processing plants. Ed. Warsaw Agricultural University, 2011. 2. Outline design of food processing plants. Edited by Mieczyslaw Dłużewskiego. Warsaw, WNT 1987. 3. Joseph Szarawara, Jerzy Piotrowski: Fundamentals of chemical technology. Warsaw, WNT 2010. 4. Bogdan Raczkowski: Health and safety in practice. Ed. 12th Gdańsk, Center for Counseling and Personnel Training, 2009. 5. W. Korzeniowski: Legal basis for investment and construction process. Warsaw, Legal Publisher 2000. 6. Process engineering and food industry equipment. Edited by Peter P. Lewicki. Ed. 4th Ed. WNT Warsaw 2005. 7. Ledakowicz S. Biochemical Engineering. Ed. WNT Warsaw 2011. 8. Fundamentals of industrial biotechnology. Collective work. Red. W Bednarski. Ed. WNT, Warsaw 2007.

Metody oceny: ustna obrona indywidualnie wykonanego projektu.

Uwagi: