ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RTSS10394f15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Metody i środki ochrony roślin
Kierunek: Technika Rolnicza i Leśna
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr inż. Jacek Jackowski
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Ma podstawową wiedzę dotyczącą metod ochrony roślin stosowanych w rolnictwie jako składniki kompletnej agrotechniki. Rozpoznaje korzyści wynikające z integracji wielu metod ochrony, oraz pozostałych czynności agrotechnicznych, w jeden spójny system. Jest świadomy zagrożeń dla operatora, środowiska i dla konsumenta, potencjalnie wynikających z nieodpowiedzialnego, jednostronnego stosowania metody chemicznej ochrony roślin. Umiejętności: Posiada zdolność do samodzielnego pozyskiwania informacji z różnorodnych źródeł. Umie diagnozować stan zagrożenia plantacji przez fitofagi. Potrafi podejmować proste działania służące ograniczeniu liczebności fitofagów. Umie rozróżnić konsekwencje wprowadzania do środowiska chemicznych środków ochrony roślin od skutków stosowania innych metod ochrony. Podczas planowania zabiegów podejmuje działania zmniejszające ryzyko powstania trwałych szkód w środowisku.

Kompetencje: Ma świadomość negatywnych skutków niewłaściwego obchodzenia się z, i niewłaściwego stosowania środków chemicznych ochrony roślin. Ma świadomość środowiskowych, a w konsekwencji, społecznych korzyści wynikających z łącznego stosowania różnorodnych metod ochrony roślin. Rozumie potrzebę dalszego kształcenia się i podnoszenia kompetencji w zakresie agrotechniki, w tym w zakresie technologii ochrony roślin.

Wymagania wstępne: Biologia roślin i zwierząt na poziomie liceum ogólnokształcącego, Podstawowa wiedza z dziedziny uprawy gleby i technologii uprawy roślin

Treści kształcenia: Metoda chemiczna: Pojęcie preparatu i formulacji, słownictwo etykiety środka chemicznego i jego znaczenie, kategorie informacji w etykiecie środka chemicznego, podstawowy zestaw informacji niezbędny końcowemu użytkownikowi preparatu. Podstawowa klasyfikacja pestycydów chemicznych. Pojęcie skutecznosci i toksyczności preparatu, definicja i pochodzenie PHI: pojęcia TDD, ADI oraz MRL. Systemy wspomagania decyzji o zabiegu chemicznym Metoda biologiczna: I. Makroorganizmy i mikro organizmy antagonistyczne wobec szkodników: drapieżce, parazytoidy, pasożyty, bakulowirusy, bakterie, grzyby owadobójcze, II. Mikroorganizmy antagonistyczne wobec patogenów: grzyby i bakterie nadpasożytnicze III. Mikroorganizmy symbiotyczne IV. Hodowla odpornościowa roślin uprawnych, w tym rośliny GM. Metody agrotechniczne ochrony roślin: I. Izolacja przestrzenna i czasowa upraw II. Modyfikacja czynności uprawowych III. Manipulacja terminem siewu IV. Modyfikacja stanu odżywienia roślin Zastosowanie czynników fizycznych w ochronie roślin: I. Promieniowanie gamma, UV, i mikrofalowe, II. Niska i wysoka temperatura III. Ultradźwięki

Literatura: 1. Biological and Biotechnological Control of Insect Pests. , Rechcigl J.E., Rechcigl N.A., Lewis Publishers 2000. 2. Modern Crop Protection Compounds Vol. 1-3, W. Krämer, U. Schrimer, P. Jeschke, M. Witschel (Ed.), Wiley-VCH, 2007. 3. Integrated Pest Management, Principles and Practice, Dharam P. Abrol, Uma Shankar, CAB International 2012. 4. Materiały w języku polskim dostarczane przez wykładowcę.

Metody oceny: Wiedza: sprawdziany pisemne Umiejętności: Wykonanie zadań w trakcie trwania ćwiczeń Kompetencje społeczne: Ocena spójności wypowiedzi ustnych i pisemnych podczas zajęć

Uwagi: