ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSN10352o16
Rok / Semestr: 2016/2017 zimowy
Nazwa: Rachunkowość
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 5 / 10 / 0
Prowadzący: dr inż. Lech Paczkowski
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student posiada wiedzę na temat ewidencji zaszłości gospodarczych, wykazuje znajomość zasad rachunkowości finansowej i dokumentowania procesów gospodarczych. Umiejętności: Student potrafi zastosować zasady rachunkowości, dokumentować i analizować procesy gospodarcze.

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.

Wymagania wstępne: Podstawy ekonomii, mikroekonomia

Treści kształcenia: System informacyjny rachunkowości. Zakres i zasady poprawnej rachunkowości. Księgi rachunkowe. Dokumentacja procesów gospodarczych. Bilans majątkowy i rachunek zysków i strat. Koszty i przychody w księgach rachunkowych. Typy operacji bilansowych. Sprawozdawczość finansowa.

Literatura: 1.Kiziukiewicz T. (pod red.), 2000. Rachunkowość. Zasady prowadzenia w jednostkach gospodarczych. Wydaw. i Doradztwo Ekspert, Wrocław; 2.Matusewicz J., Matusewicz P. 2003. Rachunkowość od podstaw. Wyd. Finanse -–Serwis, Zespół Dorad. Finans. Księg. Warszawa; 3.Maciejewska J. 2000. Rachunkowość finansowa. Wyd. Szkolne i Pedagogiczne S.A. Warszawa; 4.Nowak E. 2001. Rachunkowość kosztów przedsiębiorstwa. Wydaw. i Doradztwo Ekspert, Wrocław; 5.Olechowicz J. 2002. Podstawy rachunkowości Vademecum rachunkowości. Difin, Warszawa.

Metody oceny: Wiedza: egzamin pisemny, zaliczenie ćwiczeń Umiejętności: ćwiczenia praktyczne z księgowania operacji, zamykania kont, obliczania wyniku finansowego. Kompetencje społeczne: ocena znaczenia rachunkowości w procesie podejmowania decyzji gospodarczych

Uwagi: