ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSN10360f16
Rok / Semestr: 2016/2017 letni
Nazwa: Przechowalnictwo produktów rolnych
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 8
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 10 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Józef Błażewicz, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student po ukończeniu kursu posiada wiedzę na temat przyczyn powstawania strat przechowalniczych ich klasyfikacji oraz sposobów ograniczania; potrafi opisać procesy zachodzące w surowcach po zbiorze; scharakteryzować czynniki wpływające na trwałość przechowalniczą oraz metody jej przedłużania; rozróżnia i opisuje klasyczne i nowoczesne technologie przechowywania produktów rolnych; zna wyposażenie pomieszczeń przechowalniczych oraz optymalne warunki przechowywania poszczególnych surowców roślinnych; umie także oceniać przydatność produktów roślinnych do przechowywania. Umiejętności: Student potrafi samodzielnie opracować technologię przechowywania określonych produktów roślinnych w zależności od kierunku ich zagospodarowania. Potrafi także dobrać fizyczne oraz chemiczne metody przedłużania trwałości przechowalniczej surowców roślinnych.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Student wykazuje zrozumienie konieczności ograniczania strat ilościowych i jakościowych surowców roślinnych powstających od momentu zbioru aż do ich spożycia; ma świadomość współodpowiedzialności za jakość i bezpieczeństwo żywności oraz środowiska; rozumie ważność przestrzegania zasad bhp w związku z występowaniem zmodyfikowanej atmosfery w obiektach przechowalniczych; ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania oraz powierzony sprzęt; jest otwarty na nowe rozwiązania techniczne.

Wymagania wstępne: biochemia, chemia żywności, ogólna technologia żywności, mikrobiologia

Treści kształcenia: Biologiczne, biochemiczne i chemiczne procesy w czasie przechowywania produktów roślinnych w różnych warunkach. Technologia przechowywania ziarna zbóż, ziemniaków, warzyw i owoców. Przechowywanie żywności przetworzonej. Straty podczas przechowywania produktów rolnych.

Literatura: 1. Horubała A.: Podstawy przechowalnictwa żywności, PWN, Warszawa 1975; 2. Grzesiuk S., Górecki R.: Fizjologia plonów. Wprowadzenie do przechowalnictwa. Wyd. ATR – Olsztyn 1994. 3. Adamicki F., Czerko Z.: Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka, PWRiL, Poznań 2002; 4. Lange E., Ostrowski W.: Przechowalnictwo owoców, PWRiL, W-wa, 1992. 5. Schulz H., Böttcher H.: Składowanie produktów roślinnych. Wyd. AR w Lublinie 1999. 6. Zin M.: Utrwalanie i przechowywanie żywności. Wyd. Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2008.

Metody oceny: egzamin ustny

Uwagi: